Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Last van de vallende blaadjes blues? Ga tóch even naar buiten

Last van de vallende blaadjes blues? Dan is het weinig aanlokkelijk je vrijwillig bloot te stellen aan het najaarsweer. Tóch even naar buiten gaan is echter goed voor je.

wandelen herfst humeur blaadjes

Toegegeven, het is geen weer om een lange wandeling te maken. Maar het regent niet de hele dag en van binnen zitten wordt een mens niet blijer.

Wie in de wintermaanden nauwelijks daglicht ziet, loopt meer risico op neerslachtige gevoelens. Omgekeerd geldt volgens een grote Australische studie van de Monash University dat voldoende blootstelling aan daglicht de kans op depressies met 20 procent verkleint.

Aan de studie deden 87.000 mensen mee, die een week lang een tracker om hun pols droegen die monitorde hoeveel ze aan licht werden blootgesteld. De resultaten waren evident: blootstelling aan kunstlicht en een gebrek aan daglicht hielden verband met een slechtere psychische gezondheid.

Maar hoe groot de studie ook is, er kan niet worden uitsluiten dat een verstoorde biologische klok juist een gevolg is van mentale problemen. Toch stellen de onderzoekers dat voldoende blootstelling aan daglicht een gunstig effect heeft op de psychische gezondheid. Ook adviseren ze om 's avonds juist de lichten te dimmen.

Geen onderzoek, wel de ervaring van de meeste mensen: vrijwel niemand voelt zich slechter na even een frisse neus te hebben gehaald en een ommetje van 22 minuten doet al wonderen voor je.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images