Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ken je de 3-3-3 regel tegen stress of angst al?

Je komt snel weer tot rust met deze simpele truc. Iedereen met angstgevoelens of stress weet dat relativeringsvermogen op zo'n moment ver te zoeken is. Wat helpt is een gouden truc die is ontwikkeld door de National Health Service, het Britse ziekenfonds. De 3-3-3 methode is niet wetenschappelijk...

Ken je de 3-3-3 regel tegen stress of angst al?

Je komt snel weer tot rust met deze simpele truc.

Iedereen met angstgevoelens of stress weet dat relativeringsvermogen op zo'n moment ver te zoeken is. Wat helpt is een gouden truc die is ontwikkeld door de National Health Service, het Britse ziekenfonds. De 3-3-3 methode is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar werkt in de praktijk prima en daar gaat het tenslotte om.

De 3-3-3-regel bestaat uit 3 ‘opdrachten’, die je achter elkaar uitvoert als de stress door je lijf giert.

1. Benoem 3 dingen die je ziet

Sta even stil en kijk rond. Breng je aandacht naar drie fysieke objecten om je heen. Bekijk ze en benoem ze. Let goed op de details. Een voorbeeld: je ziet een vaas met bloemen, een flesje water en een boek. Bestudeer elk object dan zorgvuldig. Welke kleur heeft de vaas? Is hij groot of klein? Welke bloemen zitten erin? Is de fles water vol? Is het water gekoeld of op kamertemperatuur? Welk genre boek is het? Heeft het een harde kaft, is het dik?

2. Identificeer 3 geluiden die je hoort

Vervolgens luister je naar drie geluiden die je rondom kunt horen. Benoem ze. Een vogel die fluit, een waterkoker die opstaat, een trein die voorbijraast, een gesprek dat wordt gevoerd. Let ook hier weer goed op de details, zoals de toonhoogte en de cadans van elk geluid.

3. Raak 3 lichaamsdelen aan

Tot slot spreek je je tastzin aan. Kies drie lichaamsdelen die je kan bewegen, zoals je armen, benen of enkels. Wiebel met je tenen, tik met je vingers, draai met je enkels. Focus je volledig op die bewegingen.

Kenners van mindfulness zullen hier het een en ander in herkennen. Je verlegt even je aandacht door je op andere dingen te concentreren, hierdoor neemt het stressniveau meteen af en voel je je rustiger. Simple comme bonjour! Dat is trouwens óók een manier: zinnetjes in een andere taal vertalen als afleiding.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in