Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'In rust ontstaan de beste ideeën'

Zó haal je meer uit je brein, volgens de hersenspecialist. Neurochirurg en hersenspecialist Veerle Visser-Vandewalle schreef al diverse boeken over haar vak, het nieuwste heet Plato & Cola en gaat 'over God, vrije wil, creativiteit en hersenonderzoek'. Volgens haar kun je je beter niet vastbijten...

'In rust ontstaan de beste ideeën'

Zó haal je meer uit je brein, volgens de hersenspecialist.

Neurochirurg en hersenspecialist Veerle Visser-Vandewalle schreef al diverse boeken over haar vak, het nieuwste heet Plato & Cola en gaat 'over God, vrije wil, creativiteit en hersenonderzoek'. Volgens haar kun je je beter niet vastbijten in een probleem, maar je beter ontspannen, dan komt de oplossing vanzelf tot je.

Drie breinen

We zeggen ‘het brein’, maar eigenlijk zijn het er drie: "Ons reptielenbrein is het oudste en kleinste, en werkt instinctief: het is enkel op overleving gericht," zegt ze in Het Laatste Nieuws. "De impulsen die het reptielenbrein ontvangt, worden emotioneel verwerkt en onthouden in het zoogdierenbrein: welke ervaring was positief, welke negatief? Het derde deel — het nieuwezoogdierenbrein — heeft het vermogen om na te denken. Elk deel is het gevolg van evolutie, wat we nodig hebben voor veranderende tijden."

Smart hersens

De hersenen evolueren met hun tijd mee: "Wat we nu al zien is, dat het gebied waar de duimfunctie zit bij jongeren groter is geworden door het intikken van al die berichten. Misschien worden baby’s binnenkort geboren met de behendigheid om snel te texten? Maar evolutie is een langzame zaak, het is moeilijk om daar uitspraken over te doen."

Rust = actief

Onderschat niet wat je brein in rust doet: "In tegenstelling tot wat het woord doet vermoeden, is het brein dan vrij actief. Uit metingen blijkt een grote spontane activiteit, ook op hoger denkniveau. We onderzoeken het default netwerk of de standaardinstellingen van de hersenen, zeg maar.

In de toekomst zullen we de ruststand van het brein steeds beter leren gebruiken en meer vertrouwen hebben in de natuurlijke functies van ons hogere brein. Op een moment dat je het even niet meer weet, is het dan ook beter om alles los te laten en te ontspannen. De inzichten en ideeën die je nodig hebt, zullen vanzelf naar boven komen. Je hersenen zijn een stuk natuur, ze functioneren het best als je ze met rust laat.

Natuurlijk moet je soms problemen oplossen of plannen, en heb je je brein daarvoor nodig. Maar probeer te freewheelen als het kan. De beste invallen of oplossingen komen in ‘ontspannen helderheid’: wanneer je in de trein uit het raam staart of met de auto naar huis rijdt en je geest laat dwalen.

Positief denken

Optimistisch zijn helpt écht: "Als je er echt van overtuigd bent dat de wereld ten onder gaat, zal je geest daar overal bewijzen voor vinden, omdat je daar onbewust op focust. Maar we weten uit onderzoek dat zelfs de kleinste positieve gedachte de elektrische activiteit in je hersenen kan veranderen. Wat ik wil zeggen, is: let goed op waar je je aandacht naartoe leidt, waar je die schijnwerpers op richt. Mentale hygiëne is even belangrijk als lichamelijke gezondheid. Een positieve ingesteldheid is belangrijk voor een gelukkig leven."

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in