Diana DeLonzor schreef het boek Never be late again. Zij signaleert 7 types laatkomers. Herkenbaar?
1. Deadliner
Mensen die het nodig hebben om een deadline te stellen. Ze hebben de noodzaak en de spanning nodig om nu toch écht in actie te komen. Ze komen vaak te laat door onvoorziene gebeurtenissen die zich niet laten plannen. Daar balen ze vervolgens dan ook ontzettend van.
2. Producer
Deze laatkomers denken dat ze alles kunnen. Ze houden ook niet van beperkingen.
De hond uitlaten, administratie, bloemen naar een zieke vriendin brengen, wasje draaien, nog even een cadeautje regelen voor die borrel van vanavond, outfit shoppen voor datzelfde feestje, kleren bij de stomerij halen, nog even boodschappen doen en een kopje koffie drinken bij de voorzitter van de tennisclub, omdat je je hebt aangemeld als nieuwe barcommissie.
Moet allemaal kunnen toch? In praktijk meestal niet. En dat verbaast deze laatkomers elke keer weer.
3. Warhoofd
Dit zou zelfs een oorzaak kunnen hebben in trekken van ADD of ADHD. Deze mensen raken enorm snel afgeleid.
Als ze de voordeur bijna dichttrekken, zien ze de lege flessen in de hoek staan, dus vervangen ze eerst de vuilniszak, ruimen de losliggende post op, geven de kat eten, verschonen de kattenbak, balen dat ze dat niet in die oude vuilniszak hebben gegooid, bedenken dat de flessen ook nog weg moeten en oh ja… Die afspraak.
Daar zijn ze nu al twintig minuten te laat voor. Eerst maar even die flessen wegbrengen dan…
4. De rebel
Iemand die bewust te laat komt, omdat zij niet van verplichtingen houdt. Het idee ‘ik moet op tijd zijn’, zorgt al voor kortsluiting en recalcitrantie. Deze laatkomer vindt het ook wel prettig als mensen op haar wachten, daar voelt ze zich belangrijker door.
5. De rationalist (of excuustruus)
Bij deze laatkomer is het altijd iemand anders’ schuld dat ze te laat is. Deze mensen puilen uit in smoezen. Lekke band, sleutels kwijt, brug open, buurvrouw die niet stopte met praten, maar het ligt nooit aan háár.
6. De zwartkijker
Zo iemand die eigenlijk maar moeilijk zin kan maken voor dingen. Door twijfels of het wel leuk wordt en of ze nou zal gaan of niet, besluit deze persoon pas heel laat dat ze tóch naar die afspraak gaat. En dan moet ze zich dus nog optutten en iets leuks aantrekken. Resultaat: Ze komt te laat.
7. De vermijder
Wil alles in de hand houden en onder controle hebben. Bedenkt zoveel klusjes en excuses voordat ze de deur uitgaat dat het uiteindelijk te laat is om nog te gaan.
Laatkomers leven langer én zijn optimisten
Overigens heeft onderzoek uitgewezen dat laatkomers vaak langer leven. Dat komt, omdat ze minder stress hebben dan mensen die zich wel druk maken om de tijd.
Verder zijn laatkomers vaak optimisten. Ze denken dat ze meer tijd hebben dan dat ze daadwerkelijk hebben. Hier is zelfs onderzoek naar gedaan door dezelfde DeLonzor.
Ze gaf een groep mensen die veel te laat komen en een groep mensen die zelden te laat komen de opdracht om een stuk te lezen en na 90 seconden te stoppen met lezen.
De mensen die meestal op tijd komen, stopten allemaal voordat de 90 seconden verstreken waren. De laatkomers stopten allemaal pas nádat de 90 seconden voorbij waren.
Bron: mynd.nu. Beeld: iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in