Geld maakt niet gelukkiger, bewegen wèl

Door Caroline Griep
Geld maakt niet gelukkiger, bewegen wèl

Het is duidelijk dat bewegen gezondheidsvoordelen heeft, zowel mentaal als fysiek. Maar nu lijkt zelfs aangetoond dat het belangrijker voor je welbevinden is dan je economische status.

Onderzoekers aan Yale en Oxford ontdekten dat bewegen belangrijker is voor mentale gezondheid dan je economische status. De wetenschappers ontdekten dat mensen die regelmatig bewegen zich ongeveer 35 dagen per jaar slecht voelen, terwijl mensen die dat niet doen daar 18 dagen bij op mogen tellen. Ze vonden ook uit dat sporten waarbij je met anderen omgaat een positiever effect op je hebben.

Lichamelijke activiteiten

In het onderzoek, dat is gepubliceerd in The Lancet, hebben wetenschappers de gegevens verzameld over het bewegingsgedrag en de mentale gesteldheid van meer dan 1,2 miljoen Amerikanen. Deelnemers konden kiezen uit 75 soorten lichamelijke activiteiten, van grasmaaien tot huishoudelijk werk en van gewichtheffen tot fietsen en hardlopen.

Actieve mensen

Ook werd ze gevraagd gesteld hoe vaak ze zich in de laatste 30 dagen mentaal niet goed voelden, bijvoorbeeld door stress, depressie of emotionele problemen. Daarnaast gaven ze aan wat hun inkomen was en wat hun lichamelijke activiteiten waren. Actieve mensen bleken gelukkiger te zijn. 

Meer geld

Ook interessant is dat lichamelijk actieve mensen zich net zo goed voelen als mensen die niet bewegen maar ongeveer 25.000 dollar per jaar verdienen. In essentie: je moet veel meer verdienen om hetzelfde gelukseffect te hebben dat je van bewegen/sporten krijgt.

Bron: Business Insider

Beeld: Bruce Mars on Unsplash