Eva Jinek: 'Fles azijn kan levens redden van duizenden vrouwen'

Eva Jinek: 'Fles azijn kan levens redden van duizenden vrouwen'

Eva Jinek en Jennifer Hoffman hebben gisteren 'vakken gevuld' bij Albert Heijn. De presentatrice en de actrice vulden het schap met een fles natuurazijn in de vorm van een vrouwenlichaam. De opbrengst van de verkoop gaat naar Female Cancer Foundation, de stichting die baarmoederhalskanker de wereld uit wil helpen - het liefst voor 2030.

Eva en Jennifer zijn ambassadrices van de stichting die is opgericht door Lex Peters, hoogleraar gynaecologie die lang als tropenarts heeft gewerkt.

Azijn, wattenstaafjes en stikstof 

Peters reist nu de wereld rond met kennis over baarmoederhalskanker en het HPV-virus. Samen met zijn team onderwijst hij lokale verplegers, vroedvrouwen of dorpshoofden in het screenen van vrouwen en in het behandelen van onrustige cellen in de baarmoedermond.

De wapens die Lex heeft in zijn strijd tegen baarmoederhalskanker: een fles azijn, wattenstaafjes en indien nodig stikstof voor een behandeling. "De methode is simpel, maar het is vaak de kennis die ontbreekt," zo valt te lezen op de website van Eva Jinek.

Door een wattenstaafje onder te dompelen in natuurazijn en deze vervolgens aan te stippen op de baarmoedermond kun je die controleren op onrustige cellen. Als het weefsel wit uitslaat, wijst dit op cellen die er niet horen. Met behulp van stikstof worden die gemakkelijk weggebrand.  

Volgens de website redt azijn, een huis-, tuin- en keukenmiddel, 'wereldwijd de levens van vrouwen die verminderde toegang hebben tot gezondheidszorg'.Presentatrice Eva Jinek: "Baarmoederhalskanker is de enige kankersoort die we op dit moment voor 100 procent kunnen uitroeien." 

Uitstrijkje

Jaarlijks krijgen 500 duizend vrouwen baarmoederhalskanker. Ongeveer de helft overleeft de ziekte niet. De meesten van hen wonen in ontwikkelingslanden. In Nederland krijg je als vrouw tussen de 30 en 60 jaar iedere vijf jaar een uitstrijkje.

Meisjes van 13 jaar kunnen zich laten inenten met het HPV-vaccin dat voor een belangrijk deel beschermt tegen baarmoederhalskanker. Vrouwen in andere delen van de wereld hebben die mogelijkheid niet.

Bali

Jennifer Hoffman bezocht op Bali een vrouw met uitgezaaide baarmoederhalskanker. Jennifer: "Ze vertelde dat ze al jaren bloedde, maar nooit naar de dokter durfde. Dit zijn hele arme mensen die pas veel te laat aan de bel trekken. Vanwege schaamte, geld. Toen ze eindelijk ging was het te laat. Ze is een paar weken later overleden."

De speciale azijnfles is voor 1,50 euro te koop. 

Bron: evajinek.kro-ncrv.nlBeeld: Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in