Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Druk? Met deze 6 Mindfulness oefeningen pak je éven een moment voor jezelf

In deze drukke wereld draaien je hersenen overuren. We moeten aan honderd-en-een dingen denken, waardoor we gestrest en prikkelbaar worden. De meesten onder ons nemen niet eens vijf minuten de tijd om even te gaan zitten en te relaxen.  Laat staan dat we een pauze nemen om 30 minuten te mediteren...

Druk? Met deze 6 Mindfulness oefeningen pak je éven een moment voor jezelf

In deze drukke wereld draaien je hersenen overuren. We moeten aan honderd-en-een dingen denken, waardoor we gestrest en prikkelbaar worden. De meesten onder ons nemen niet eens vijf minuten de tijd om even te gaan zitten en te relaxen. 

Laat staan dat we een pauze nemen om 30 minuten te mediteren. 

Weer even zen in alle hectiek

Maar het is essentieel voor onze (geestelijke) gezondheid om elke dag even de tijd te nemen om pas op de plaats te maken en zo, geestelijk en lichamelijk, weer helemaal in balans te komen. Ben jij een bezige bij? Probeer dan eens deze zes simpele oefeningen om weer zen te worden tijdens je hectische dag. 

1. Mindful ademen

Deze oefening kun je staand of zittend doen, en eigenlijk overal waar je wilt. Het enige wat je hoeft te doen, is stilstaan en je één minuut lang te focussen op je ademhaling. Begin met met langzaam in- en uitademen: één cyclus duurt ongeveer zes seconden. Adem in door je neus en uit door je mond.

Laat je gedachten een minuut los, denk even niet aan de dingen die je later vandaag moet doen. Een minuut is misschien kort, maar door deze oefening krijgt je lichaam weer een stoot energie. Mocht je die minuut te kort vinden, probeer dan gerust twee of drie minuten op deze manier te ademen. 

2. Mindful observeren

Deze oefening is simpel maar erg krachtig. Hij is bedoeld om je verbonden te voelen met de natuur om je heen, iets waar je vaak niet bij stilstaat als je van hot naar her rent, op weg naar werk en afspraken. Kies iets wat je ziet in de natuur, dat kan een bloem zijn, een wolk, of zelfs de maan. Focus daarop en kijk er zo'n twee minuten naar.

Doe niets anders, houd alleen je gedachten bij datgene waar je naar kijkt. Kijk er eens naar alsof je het voor het eerst ziet en relax zolang als je concentratie dat toelaat. 

3. Mindful bewustzijn

Deze oefening zorgt ervoor dat je je bewust bent van kleine dagelijkse bezigheden en daar ook dankaar voor bent. Klinkt zweverig? Is het niet hoor. Maar soms vergeten we gewoon even hoe mooi ons leven is. Denk bijvoorbeeld eens aan iets wat je dagelijks doet, bijvoorbeeld je voordeur openmaken en je huis binnenstappen.

Als je dat bewust doet, en blij bent dat je die drempel weer over stapt, is het goed om daar eens bij stil te staan. Bij alles wat je hebt, de veiligheid of gezelligheid die het biedt. Of als je iets lekkers hebt gekookt: geniet van de geur en van het feit dat je het kunt delen met familie en vrienden. Bottom line, neem de dingen wat minder voor lief. Ook daar word je minder gespannen van.

Lees ook: 10 x eten waar je rustig van wordt (nummer 8 willen we elke dag wel)

4. Mindful luisteren

Ook een mooie oefening: probeer eens te luisteren zonder bevooroordeeld te zijn. En dan niet naar vrienden (al is dat ook een aanrader), maar doe dat eens met muziek. Kies een lied / nummer dat je nooit eerder hebt gehoord. Misschien heb je een album in je eigen muziekcollectie dat je nooit hebt beluisterd (geen tijd) of zoek een radiozender waarop je iets hoort wat jou triggert. Doe je ogen dicht en je koptelefoon op.

Probeer niet af te gaan (of af te haken...) op het genre, de titel of de artiest, negeer al die labels en sta jezelf toe om je te verliezen in de muziek. Je zult merken dat je, als je helemaal in een track opgaat, jezelf ultiem kunt ontspannen - want overgave is wel het codewoord (maar is dat niet met alles zo?). En dat tijdens één liedje! Zo simpel kan het zijn.

5. Mindful waarderen

Het enige wat je hier doet? Vijf zaken noemen die eigenlijk heel fijn zijn, maar die je normaal niet waardeert. Dat kunnen mensen of dingen zijn - jij beslist. En schrijf ze desnoods op.

Bijvoorbeeld: elektriciteit zorgt dat je lampen branden, de postbode brengt je brieven (nu even niet denken aan die blauwe envelop), je neus zorgt ervoor dat je de bloemen in het park ruikt, je vriend regelt weer - zoals altijd - de administratieve rompslomp vanavond (vindt hij leuk, jij niet), and so on.

6. Mindful lopen

Ja, gewoon, lopen. De seizoenen vieren. Fietsen kan ook, maar een fiets kun je ook pakken om 'even snel' ergens naartoe te crossen en dat is dan weer niet de bedoeling. Wandel eens wat vaker ergens naartoe als je bijvoorbeeld boodschappen moet doen (doet ook wonderen voor de 10.000 stappen die je in het gunstigste geval dagelijks zet). En doe dat eens bewust.

Voel je lichaam als je loopt, ervaar hoe je je voeten neerzet, voel je rug, je armen. Heerlijk ontspannen kan dat zijn, soms krijg je daardoor juist - gewoon door even te wandelen - de leukste invallen. En while you're at it: wees je ook bewust dat dat toplichaam er altijd voor je is.