• Psyche

Door deze 5 tips ga je met een fris brein het weekend in

Door deze 5 tips ga je met een fris brein het weekend in

Aan het einde van een drukke week kan jouw brein wel wat ontspanning gebruiken. Met deze tips ga jij fris het weekend in.

Wij geven je deze tips in het kader van Wereld Denkdag (World Thinking Day). 

World Thinking Day 

Op deze dag worden de vriendschap en belangenbehartiging tussen scoutingclubs wereldwijd gevierd. In Amerika ligt de organisatie hiervoor in handen van World Association of Girl Guides and Girl Scouts, die de dag aangrijpen om aandacht te vragen voor hun ‘global Movement’.Hierbij worden zaken die van invloed zijn op jonge vrouwen besproken en aangepakt. Ook wordt er geld opgehaald voor meisjesverenigingen wereldwijd, zo valt te lezen op wagggs.org. In Nederland wordt deze dag ook gevierd. Zo kunnen leden van Scouting Nederland met hun speltak een kaartje versturen naar bijvoorbeeld een scoutingvriend of iemand die niet zo vaak een kaartje ontvangt.  

Fitness voor je brein 

Hoe dan ook, wij nemen World Thinking Day letterlijk en beperken ons vandaag tot het brein. Wij vertellen hoe jij met een frisse bovenkamer het weekend in gaat.  

1. Begin je weekend met meditatie

Dit hoeft geen uur te duren. Ga op een rustige plek zetten, of dat nu je woonkamer of een hotelkamer is, maakt niet uit. Zit in kleermakerszit en leg je handen met de handpalmen naar boven gericht op je schoot. Je kunt ervoor kiezen om een kaarsje of waxinelichtje te laten branden en daarnaar te kijken of je houd je ogen gesloten.Volg vervolgens een minuut lang je ademhaling. Word je afgeleid door gedachten of geluiden om je heen? Probeer je aandacht dan weer terug te brengen naar je ademhaling. Sluit je meditatie af met een diepe in- en uitademing.  

2. Ga vanavond op tijd naar bed 

Vaak ben je aan het eind van de week moe. Om je weekend fris te kunnen beginnen is het belangrijk dat je zorgt voor een goede nachtrust. Doordat je oplaadt heb je meer energie voor de zaterdag en zondag.  

3. Kijk kritisch naar je agenda

Het fijnst is als deze niet te vol gepland is. Zit je agenda al helemaal vol? Probeer dan om rustmomenten tussen je afspraken te creëren, zo voorkom je een gehaast weekend vol stress. Want als iets niet goed is voor je brein, dan is dat stress.Het prettigst is wanneer je een klein aantal activiteiten en/of afspraken plant en je je daarop kunt focussen.  

4. Een gezond brein voed je met gezond eten

Eet daarom goede vetten, zoals avocado’s, noten en zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Drink tussendoor water.  

Lees ook: Vitamine D tekort in de overgang? Zo herken je het

5. Zorg voor beweging

Mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen in de vorm van joggen, fietsen of traplopen, zorgen ervoor dat ze vooruitgang boeken wat betreft hun hersenactiviteit, zo bleek uit dit onderzoek van Columbia University waar we eerder over schreven. Kom dus van die bank af.  

Wanneer je meer energie krijgt, kun je die niet alleen gebruiken in het weekend, maar ook voor aankomende week. Bovendien kun je met meer energie ook beter denken en dat is wel prettig met World Thinking Day in gedachten.  

Beeld: iStock  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in