Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit is de '5-uur regel' die alle succesvolle mensen hanteren (ook Oprah en Bill Gates zijn fan)

Wat maakt succesvolle mensen nou zo anders dan een gewone man of vrouw? Eén ding hebben tycoons en miljonairs in elk geval gemeen: ze hanteren vrijwel allemaal de '5-uur regel'.  Als je bekijkt waar bijvoorbeeld Oprah Winfrey, Bill Gates, Warren Buffett (Amerikaans zakenman en investeerder) en Ma...

Dit is de '5-uur regel' die alle succesvolle mensen hanteren (ook Oprah en Bill Gates zijn fan)

Wat maakt succesvolle mensen nou zo anders dan een gewone man of vrouw? Eén ding hebben tycoons en miljonairs in elk geval gemeen: ze hanteren vrijwel allemaal de '5-uur regel'. 

Als je bekijkt waar bijvoorbeeld Oprah Winfrey, Bill Gates, Warren Buffett (Amerikaans zakenman en investeerder) en Mark Zuckerberg zich mee bezighouden, ontrafelt zich een opvallend patroon.

Frappante overeenkomst

Ze hebben stuk voor stuk drukke levens, maar maken ook allemaal tijd om minstens één uur per dag - en in elk geval vijf uur per week - nieuwe dingen te leren. Iets wat in Amerika, nadat deze overeenkomst werd ontdekt, bekendstaat als de five-hour rule.

Lees ook: Snack jezelf slim: 6 x lekker eten voor een fit brein

Schrijver Michael Simmons nam verschillende extreem succesvolle mensen onder de loep, en ontdekte dat de 5-uur regel doorgaans wordt besteed aan: lezen, nadenken en experimenteren.

1. LEZEN

Volgens een artikel in Havard Business Review is de bibliotheek van Nike-oprichter Phil Knight zo heilig, dat je er 'je schoenen uit moet trekken en dient te buigen.' Dát gaat wat ver, maar het lezen van boeken kan wel bijdragen tot meer succes, zo vindt ook Oprah Winfrey. "Boeken waren mijn toegang tot persoonlijke vrijheid", aldus de Amerikaanse presentatrice, actrice, producer en ondernemer - die jaarlijks zo'n 223 miljoen dollar verdient. 

Phil Knight en Oprah Winfrey zijn niet de enige 'billionaire boekenwurmen':

* Zakenman Mark Cuban leest elke dag meer dan drie uur. 

* Arthur Blank, mede-oprichter van doe-het-zelfzaak Home Depot, leest twee uur per dag.

* Multi-miljonair/ondernemer David Rubinstein verslindt zes boeken per week.

2. NADENKEN

Ook heel belangrijk in het leven der succesvolsten: tijd om na te denken, te filosoferen (en soms ook te mediteren).

Ronddwalen en peinzen 

AOL-directeur (AOL is de grootste internetaanbieder in de Verenigde Staten) Tim Armstrong zorgt ervoor dat hij en zijn stafleden vier uur per week besteden aan nadenken. Jack Dorsey, mede-oprichter van Twitter, houdt ervan om urenlang peinzend rond te dwalen en LinkedIn-baas Jeff Weiner blokt standaard twee uur per dag in zijn agenda om zich eens goed te bezinnen.

Positieve draai

En dat is absoluut geen tijdverspilling. Wat ook geldt voor het opschrijven van briljante invallen tijdens dat - excusez le mot - 'gemijmer'. Multimiljonaire en ondernemer Sara Blakely, oprichtster van lingerie-label Spanx, noteert alles en bekende ooit in een interview dat ze wel twintig notitieboekjes bezit. Daarin schrijft ze vooral op welke vervelende dingen ze op een dag meemaakt én wat voor positiefs daar toch weer uit voortvloeit. 

3. EXPERIMENTEREN

Tot slot blijkt de 5-uur regel zich perfect te lenen voor het nodige experimenteer-werk. 

Eén maand totaal iets anders

De vroegere politicus en wetenschapper Ben Franklin ruimde zijn hele leven tijd in om te experimenteren en om van gedachten te wisselen met gelijkgestemden. Ook Google staat erom bekend dat werknemers 20% van hun werktijd mogen besteden aan experimenteren met nieuwe projecten.

En Facebook kent zijn 'Hack-a-Months', waarin een werknemer een maand lang iets totaal anders gaat doen dan het vakgebied waar hij/zij zich doorgaans mee bezighoudt. Een geweldig initiatief, als je het ons vraagt. Je wordt er slimmer van, meer allround, en je krijgt waarschijnlijk ook meer begrip voor elkaars functie.

Zij kijken verder

Mensen die de 5-uur regel hanteren, hebben echt een voordeel. Waar de meeste bazen focussen op 'efficiëntie' en 'productiviteit', kijken degenen die bij blijven leren en lezen naar dat andere aspect, waarmee je uiteindelijk met kop en schouders boven de rest uitsteekt: jezelf verbeteren. En dat is wat je kunt bewerkstelligen, in vijf uur per week. 

Bron: Michael Simmons, mede-oprichter van Empact, met Ian Chew en Shizuka Ebata