Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Deze 10 levenslessen zijn urgenter dan ooit

Al tien jaar brengt Flow de boodschap om trager te leven en geluk in de kleine dingen te vinden. Hier hun 10 levenslessen die op dit moment belangrijker zijn dan ooit. 1. Geluk zit in de kleine dingen De buurvrouw die een pannetje pompoensoep brengt, een wandeling in de duinen, een complimentje g...

Deze 10 levenslessen zijn urgenter dan ooit

Al tien jaar brengt Flow de boodschap om trager te leven en geluk in de kleine dingen te vinden. Hier hun 10 levenslessen die op dit moment belangrijker zijn dan ooit.

1. Geluk zit in de kleine dingen

De buurvrouw die een pannetje pompoensoep brengt, een wandeling in de duinen, een complimentje geven of krijgen: klein geluk, oog hebben voor wat er dagelijks aan mooie momenten zijn om je heen. Als je je daarin oefent, dan voelt alles anders.

2. Streven naar geluk maakt ongelukkig

Onze hele generatie (en die na ons) is opgegroeid met het idee dat geluk maakbaar is. Maar je  kunt niet elke dag gelukkig zijn, dat zou zijn als leven op een hoogvlakte.

Geluk is niet maakbaar en zeker niet continu vast te houden. Accepteren dat het leven ups en downs heeft maakt je onder de streep gelukkiger.

3. Verkeerde keuzes maken is prima

We zien keuzestress om ons heen. Al die keuzes zijn verlammend. Want als je verkeerd kiest, heb je dat zelf gedaan.

Dus blijven we alle vakantiebeoordelingssites checken voordat we boeken, om maar te zorgen dat we niet in een stom huisje terechtkomen. Vroeger hoorde dat er gewoon bij.

4. Minder denken helpt

Problemen lossen we vaak op met denken, piekeren en puzzelen: wat moet ik of de ander doen, hoe kunnen we dingen veranderen, wat ga ik zeggen, wat wil ik dan wél etc. Zo kunnen we onszelf gek maken.

Soms komen de antwoorden juist als je níet denkt. Laat het probleem gewoon een weekje liggen en vraag je een week later af: is het er nog? Vaak is het dan al opgelost. Of voelt het niet meer zo zwaar.

5. Loslaten werkt

We zijn er zelf niet heel goed in, want ergens zegt een stemmetje in ons dat als we overal controle over houden het leven veilig en overzichtelijk is, maar hoe blij verrast zijn we vaak als we dingen durven loslaten.

6. Buiten je comfortzone is het leven soms mooier

Lekker alles hetzelfde doen, rust en regelmaat, veel mensen houden ervan. Maar als je vaker nieuwe dingen doet, voelt het leven lichter. Je moet je hersenen blijven trainen anders wordt het steeds moeilijker iets nieuws te doen. Juist in deze tijd heel belangrijk.

7. Wees vaker aardig voor jezelf

Zelfcompassie, daar zijn we niet goed in. Vaak zijn we streng voor onszelf, moeten we zo veel. Maar gun jezelf vaker wat tijd voor jezelf, durf vaker voor jezelf te kiezen in plaats van te doen wat anderen van je verwachten.

‘Van wie moet dat dan?’ lazen we ooit. Mooi zinnetje om vaak tegen jezelf te zeggen.

8. Geniet van alles wat je mist

FOMO (the fear of missing out) is enorm toegenomen sinds de opkomst van social media. Voor je het weet zit je weer naar die levens van anderen te kijken, die wel op dat festival staan, aan zee zitten of in Thailand rondreizen. Daardoor kun je je ontevreden gaan voelen over je eigen leven.

Zo beïnvloeden social media enorm je stemming en voel je voortdurende onrust. Ga af en toe actief offline, laat je telefoon thuis op een wandeling en geniet ervan. Ook als je niet deelt is het leven echt.

9. Je kúnt andere keuzes maken

Je hebt meer keuzes dan je denkt, en vaak zijn kleine veranderingen heel effectief. Als je steeds moe en gestrest bent, hoef je heus je baan niet op te zeggen.

Door elke ochtend iets vroeger op te staan en rustig op te starten of af en toe te beginnen met een uurtje wandelen, voelt het leven al heel anders.

10. Vertraag eens vaker

Als je bewust vertraging inbouwt – een boek lezen, rustig fietsen, tien minuten eerder weg als je een trein moet halen, niet op je mobiel kijken maar uit het raam staren in de trein enz. – voelt het leven zo anders.

Daarvoor moet je je eerst bewust worden van je eigen haastige leven. Belangrijke boodschap is daarom: stop met multitasken. Dat werkt echt niet. Je focussen en je aandacht richten wél.

Flow bestaat 10 jaar!

Flow viert het jubileum met Het grote vertraagboek (25 september in de winkel) en een extra dik jubileumnummer (10 oktober in de winkel), beide vol actuele levenslessen.

Bron: Flowmagazine.nl. Beeld: Danique van Kesteren.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in