Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De 6 verrassende dingen die écht gelukkig maken

Professor Ruut Veenhoven is een van de grootste experts ter wereld op het gebied van geluk en tipt 6 verrassende dingen die écht gelukkig maken.

geluk vrouw gelukkig

Geluksprofessor Ruut Veenhoven zet ze voor je op een rij.

Ruut Veenhoven (80) is een Nederlandse socioloog en een pionier op het gebied van de wetenschappelijke studie van geluk. Hij geldt wereldwijd als een van de grootste experts op het gebied van geluk, werkt nog altijd ('Het verschil in geluk wordt steeds meer een kwestie van wat je er zelf van maakt. Van levenskunst') en zet in de Volkskrant zes punten uiteen die een land en haar bewoners gelukkiger maken.

De Nederlandse samenleving

Vanaf de jaren 70 worden we als land steeds gelukkiger. We scoren ook hoog vergeleken met andere landen. "Dat komt omdat wij in een welvarende meerkeuzemaatschappij leven, waar je als individu je eigen keuzen kunt maken. Daar komen meer mensen terecht in een leven dat bij ze past", aldus de ongeneeslijk zieke oud-professor.

Een goede overheid

Een goed werkende overheid biedt rust en vertrouwen: "Goede ambtenaren blijken zelfs een belangrijkere voorspeller van geluk dan welvaart. Als je in een land leeft met goed opgeleide ambtenaren, die niet corrupt zijn, dan levert dat een voorspelbare omgeving op. Daarin kunnen mensen beter hun eigen keuzes maken."

Artsen en psychologen

Aandacht voor mentaal welzijn: "Welvaart is belangrijk voor geluk, maar vanaf een bepaald punt maakt meer geld niet gelukkiger," aldus Veenhoven. "Wat meer uitmaakt is waaraan dat geld besteed wordt, zoals bijvoorbeeld aan psychotherapie. Ongelukkige mensen zijn in Nederland niet per se arme mensen, het zijn voor een groot deel mensen die een psychische stoornis hebben. Als je gaat tellen zie je: hoe meer psychiaters en psychologen een land heeft, hoe gelukkiger de mensen zijn. Het is net als met dokters. Hoe meer dokters in een land, hoe langer de mensen er leven."

Vrijheid van het individu

Nederlandse kinderen worden in het buitenland vaak luidruchtig en al te assertief gevonden, maar ze zijn wel gelukkig. "Wat ook een rol speelt in ons groeiende geluk, vermoed ik, is de veranderde manier van opvoeden. Vroeger was de opvoeding gericht op gehoorzaamheid. Ouders zijn hun kinderen de afgelopen decennia meer gaan opvoeden om ze te helpen ontdekken wie ze zijn en wat bij ze past. Dat is belangrijk in een maatschappij waar veel te kiezen valt, daar moet je kunnen kiezen."

Emancipatie (maar niet voor vrouwen)

Je zou denken dat emancipatie vrouwen gelukkiger heeft gemaakt, maar juist de mannen profiteerden ervan op geluksgebied. "Hoe dat komt, weten we niet precies," zegt Veenhoven. "Als je kijkt naar de huidige situatie, komt het bij werkende vrouwen in feite neer op dubbele belasting. Ze doen nog steeds het meeste huishoudelijk werk, ze zijn bezig met hun carrière, maar willen ook graag kinderen. Dat is heel wat bij elkaar. Misschien is het eigenlijk wel zo prettig als je een tijd lang alleen moeder kunt zijn."

Beetje leuk ouder worden

Geluk vormt een U-curve gedurende het leven: "Daarin zitten jonge ouders op de bodem, die zijn het minst gelukkig. Op dat punt in je leven word je overbelast en zit je redelijk vast aan je zorgtaken, je hypotheek. Je gooit je leven niet zo snel om als het niet blijkt te bevallen. Vanaf een jaar of 50 verandert dat. De carrière is gemaakt, de kinderen worden groter, de hypotheek is misschien al afbetaald. Bovendien heb je het nodige geleerd in het leven. Dan blijft het geluk nog redelijk stijgen tot je 70ste. Op een gegeven moment krijg je te maken met ouderdom en ziekte, zoals ik. Dat drukt de pret, maar minder dan je zou denken."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images