Bye bye herfstblues: 5x Eten waar je happy van wordt

Bye bye herfstblues: 5x Eten waar je happy van wordt

De dagen zijn korter en je krijgt een stúk minder zonlicht te zien. Sommige mensen krijgen daardoor te maken met de 'herfstblues'. Een neerslachtig, futloos gevoel. En de overgang helpt daar ook niet bij, dus het kán zelfs zo zijn dat je 'dubbel belast' bent. Alle hulp is welkom om je beter te voelen. Daar kan je voeding enorm bij helpen.

In een deze voedingsmiddelen zit het stofje tryptofaan dat wordt omgezet in serotonine. Dat noemen we ook wel ‘het gelukshormoon’.

Bonen

Peulvruchten zijn een belangrijke bron van eiwitten, waar tryptofaan in zit. Linzen, bonen en kidneybonen zijn bij uitstek geschikt. Die kun je ook makkelijk aan een salade of stoofpotje toevoegen.

Sojabonen zitten ook bárstensvol tryptofaan, maar soja blokkeert ook je zinkopname. Daarom is het beter hier niet te veel van te eten.

Bye bye herfstblues: 5x Eten waar je happy van wordt

Geweldige noten

In pompoenpitten zit het meeste tryptofaan, maar om daar nou een handje van weg te eten elke dag… Cashewnoten zijn een goede tweede. En nog lekker ook. Hier zit ook veel omega 3 in, dat goed is voor je hersenen.

Say cheese

Oh yes! In Parmezaanse kaas en Zwitserse kaas zit veel tryptofaan en ook eieren zijn een belangrijke bron van dit stofje. Behalve dat, zit in een eitje ook veel vitamine B12 wat kan helpen tegen depressie.

Groen doen

In bladgroenten, en dan vooral de kolen, zit veel vitamine K. Spinazie, maar ook cavolo nero doen het heel goed.

Rauwe cacao maakt endorfinen en andere stoffen los die in verband worden gebracht met het gevoel van verliefdheid. Kom maar op!

Het is niet de bedoeling dat je meteen repen chocolade in huis haalt, maar wat rauw cacaopoeder in je havermout of muesli ’s ochtends is een aanrader. Ook een stukje pure chocola (minimaal 70% cacao) kan prima.

Minder suiker en transvetten

Sowieso is het goed om je voedingspatroon even stevig te herzien. Pas op met bewerkte voeding zoals chips, zoutjes, koekjes, sauzen en oliën uit de supermarkt. Ook suiker helpt je niet in deze fase. Kijk waar je kan minderen.

Wat kan je dan wel snacken? Noten (ongezouten) en fruit kun je prima als tussendoortje nemen.

Bron: Mens en Gezondheid. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in