Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Blue Monday: Hanna Verboom lanceert docu én platform over mentale gezondheid

"Zoveel Nederlanders worstelen met hun mentale gezondheid maar we praten er bijna niet over. Het stigma houdt dit tegen, dat moet anders."

Samen uit de schaduw

Samen met haar jongere broertje Juda Verboom ging Hanna op onderzoek naar het taboe op psychische variaties.

Samen Uit de Schaduw

In 2021 bracht Hanna Verboom de korte, poëtische documentaire ‘Uit de schaduw’ uit. Een persoonlijk verhaal waarin ze voor het eerst openlijk vertelde over haar psychische variatie en de psychoses die ze meemaakte op jongere leeftijd.

De documentaire maakte veel los en Hanna ontving duizenden reacties. ‘Uit de schaduw’ toerde door het hele land en werd bij meerdere scholen en universiteiten vertoond.

Waar de eerste documentaire het persoonlijke verhaal van Verboom vertelt, gaat zij in het uitgebreidere vervolg ‘Samen uit de schaduw’ met haar broertje langs bij ervaringsdeskundigen en experts met de vraag “hoe gaan we om met psychisch lijden?”

'Ik ook, ik ook, ik ook…'

"Dit heb ik zo vaak gehoord en ik hoor het nog steeds bijna dagelijks," zegt regisseur en initiatiefnemer Hanna Verboom. "Zoveel Nederlanders worstelen met hun mentale gezondheid maar we praten er bijna niet over. Het stigma houdt dit tegen. Dit terwijl bijna de helft van Nederland een diagnose heeft en acceptatie een belangrijke sleutel tot heling is.

Het is normaal om niet normaal te zijn en het is de hoogste tijd dat we samen dit taboe doorbreken. In onze documentaire ‘Samen uit de schaduw’ gaan we langs bij experts en ervaringsdeskundigen psychiater Dirk de Wachter, hoogleraar Jim van Os, hoofd innovatie in de GGZ Floortje Scheepers, rapper Typhoon en dichter Jesse Laport die allen het volgende bevestigen; mensen hebben mensen nodig."

Samen uit de schaduw is vanaf vandaag gratis te zien via Cinetree.

Nieuw platform

Naast de nieuwe documentaire is er een platform ontwikkeld Uitdeschaduw.org waar je na het kijken van de documentaire meer kan doen of na kan praten met elkaar.

Zo kun je kijken naar verdiepende interviews (o.a. met de hoofdrolspelers uit ‘Samen uit de schaduw’) en zijn er korte clips die je kunnen helpen bij jouw psychische variatie (of die van iemand in jouw omgeving).

Ook is er een routekaart aangemaakt, voor wanneer je concrete hulp bij jou in de buurt zoekt. Uitdeschaduw.org is een initiatief van stichting Get it done die samen met Cinetree de handen ineen slaat om het taboe op mentale gezondheid te doorbreken.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Hanna Verboom