Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Back to work-stress? Zo bied je het (een beetje) het hoofd

Alle begin weer moeilijk? In vijf tips van dat gestreste gevoel af.

stress

Vanaf vandaag is officieel heel Nederland weer aan het werk na de zomervakantie. En hoewel niet iedereen in de zomer op vakantie gaat, is het tóch een herkenbaar gevoel voor velen: het ‘schooljaar’ begint weer, iedereen zit weer op z’n plek, de mails stromen weer binnen en er moet weer veel meer dan in de zomerperiode.

Dus niet zo gek als je, ook al heb je geen schoolgaande kinderen of ben je helemaal niet weggeweest deze zomer, toch ook een beetje back-to-school-stress voelt. Gelukkig kun je daar wél iets tegen beginnen. Vijf handvaten voor deze week.

1 – Zing (of neurie)

Niet alleen verbetert je stemming daar van, het is ook een manier om je nervus vagus te stimuleren. Dat is de langste zenuw van je hele lijf, en die houdt je stressgevoelens grotendeels in de hand. De zenuw loopt langs de stembanden, dus door voor vibraties te zorgen, wordt de zenuw gestimuleerd en gaat je hartslag en bloeddruk omlaag. Bovendien maak je gelukshormonen aan. En is het nog gewoon gezellig ook.

2 ­– Adem in…

Headspace

Hoe je ademt heeft een enorme impact op hoe je je voelt en meestal zijn we hier niet bewust genoeg mee bezig. Kleine moeite, groots resultaat. Download bijvoorbeeld eens de meditatie-app Headspace (die nog veel meer dan ademhalingsoefeningen biedt) of de app Breathwrk.

3 – Denk om je oren

Grote kans dat je helemaal nooit bij je oren nadenkt, maar een oormassage blijkt een uitstekende manier om te ontstressen, juist op piekmomenten. Beetje kneden, beetje trekken en je lijf kalmeert direct, probeer maar eens. De bovenkant van je oorschelp is de beste plek, voor anti-stress. Kom je er van aan het gapen of beginnen je ogen te tranen, dan doe je het goed.

4 – Beweeg

Het blijft toch het antwoord op bijna alles. Door te bewegen verminder je stress. Zeker als je kiest voor iets met een lage intensiteit, zoals wandelen of yoga. Een mooie afsluiter van de eerste veeleisende werkdagen.

5 – Acupunctuur

Oké, deze pak je niet even snel vanuit huis aan, maar mocht je aanhoudend stress voelen van bijvoorbeeld je werk, dan zou je eens een acupuncturist kunnen opzoeken. Er zijn tal van behandelingen specifiek voor (werk)stress.

Op naar een minder gestreste werkweek.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images