Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Aha: dus dáárom snakken we zo naar herfstdagen

Heb jij dat nu óók heel sterk, dat je in september ineens snakt naar haardvuren, dekentjes en donkere avonden? 

Dus daarom hebben we zo'n zin in de herfst

Het zit tussen de oren.

Er is een psychologische reden dat we zo uitkijken naar het najaar.

Resetmaand

Klinisch psycholoog Linda Blair (nee, niet die van The Exorcist) weet precies hoe het zit en ziet de septembermaand als de ultieme resetmaand. "September zou een veel betere nieuwjaarsdag zijn dan 1 januari", stelt zij zelfs. "In januari zijn we vaak helemaal leeg: het is donker, we zijn moe, het geld is op. Niet het beste moment om vooruit te kijken."

Nee, dan september. "We zijn al gewend om in die maand vooruit te kijken naar de maanden die voor ons liggen, omdat we als kind dan altijd aan het nieuwe schooljaar begonnen."

Gezonde gewoonte

En dat zit dus zó diep in ons, dat we dat ook als school een distant memory is geworden nog altijd doen. Ook al hebben we het niet per se door. "En het is, zeker dit jaar, ook een heel gezonde gewoonte. We zijn allemaal toe aan iets om naar uit te kijken. Dit is daarom hét moment om jezelf doelen te stellen. Als het maar redelijke doelen zijn."

De kern van een fijne herfst is volgens Blair overigens wel om ook weer niet té ver vooruit te gaan kijken. De kerstplannen kunnen we dus nog beter even loslaten. Klinkt ons zen in de oren. Eerst maar eens een goede herfstwandeling maken.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in