Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 verrassende feiten over je hart

We zetten het hart even in de spotlight vandaag. Want er is geen orgaan zo belangrijk. Hier vijf bijzondere feitjes over je rikketik. 1. Je hart klopt door buiten je lichaam Die scène uit Indiana Jones waarin iemands hart uit het lichaam wordt gerukt en het vervolgens vrolijk doorklopt? Dat is pr...

5 verrassende feiten over je hart

We zetten het hart even in de spotlight vandaag. Want er is geen orgaan zo belangrijk. Hier vijf bijzondere feitjes over je rikketik.

1. Je hart klopt door buiten je lichaam

Die scène uit Indiana Jones waarin iemands hart uit het lichaam wordt gerukt en het vervolgens vrolijk doorklopt? Dat is precies wat er in het echt ook zou gebeuren. Je hart beschikt over een eigen elektrisch systeem dat blijft kloppen zolang het zuurstof krijgt.

2. Je hart is niet rood

Al die rode hartjes op Valentijnsdag zijn vast bedacht door een romanticus of slimme rode rozenverkoper. Het is in ieder geval niet gebaseerd op de echte kleur van je hart. Hoewel het bloed rood is, heeft het hart zelf een donkerbruine kleur.

3. Een gebroken hart bestaat echt

Een gebroken hart, wie kent het niet? Of het nu om liefdesverdriet gaat of een ander groot verdriet, het kan gepaard gaan met een echte fysieke reactie. De officiële term is tako-tsubocardiomyopathie en op een ECG zijn dan zelfs kenmerken te zien die je normaal bij een infarct zou zien.

4. Je hart is de enige spier die nooit moe wordt

Spierpijn na een flinke inspanning, kennen we allemaal. Je hart, ook een spier, is wat dat betreft een uitzondering: altijd actief en vertoont nooit een greintje vermoeidheid. Toch indrukwekkend als je bedenkt dat je hart bijna een miljoen keer per week klopt.

5. Een vrouwenhart is anders dan een mannenhart

Voor een chirurg zien ze er van buiten hetzelfde uit, maar er zijn verschillen, weten we inmiddels. Zo is een mannenhart zwaarder en klopt het hart van een vrouw sneller. Ook zijn de symptomen bij een hartaanval bij een man anders dan bij een vrouw.

Bron: hartwachtlijst.nl