Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 manieren om vrolijk overeind te blijven tijdens de feestdagen

Zie je de feestdagen als je persoonlijke Jingle Hell? Dit zijn 5 manieren om vrolijk overeind te blijven, wat er ook gebeurt.

kerst stress perfecte plaatje

De feestdagen: voor de één een warm bad vol gezelligheid, voor de ander een obstakelrun vol verplichtingen en moeilijke mensen. Wat zijn nu de tactieken waarmee je ongeschonden januari haalt?

1 'Nee' is ook een antwoord

Geef je grenzen aan. Je hoeft niet last minute een uitgebreid kerstdiner te geven als je het al warm krijgt van het idee. Je hoeft niet twee keer een uur om te rijden om een tante op te halen én weer af te zetten. En je hoeft geen discussies aan te gaan waarvan je weet dat het op verhitte toestanden zal uitdraaien. 'Sorry, dat komt me niet uit' of 'Zullen we het over iets anders hebben?' zijn vriendelijke manieren om iets af te wimpelen dat teveel van je vraagt. Je kunt het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken.

2 Het is oké om niet in jingle-stemming te zijn

Voor veel mensen was (en is) het een zwaar jaar, met veel onzekerheid en akelig nieuws. Rond de feestdagen kan bovendien het verlies van dierbaren er flink inhakken en krappe financiën extra pijn doen. Daarover de dwingende saus van 'het moet gezellig zijn' en de vele reclames van families die zonder spanningen aan tafel gaan en het kan net even teveel worden. Laaggespannen verwachtingen koesteren helpt. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, bitterzoete herinneringen horen erbij en je mag best wat compassie voor jezelf tonen. Gemengde gevoelens hebben maakt nog geen ondankbaar mens of een Grinch van je.

3 Pas een beetje op jezelf

Voor veel mensen (lees vrouwen) is deze periode een aaneenschakeling van lijstjes afwerken, dingen regelen, tradities in ere houden en er voor zorgen dat iedereen het leuk heeft. Maar als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je al die 'emotionele arbeid' niet verrichten. Neem niet teveel op je nek, hou je plannen realistisch en zorg dat je elke dag ook even tijd voor jezelf hebt. Een uurtje lopen met de hond, yoga, een dutje, een podcast – iets wat geen interactie met andere mensen vergt en waar je van bijtankt.

4 Neem een voorschot op Dry January

Of het nu de gezelligheid van een glas glühwein is of een wodka lemon om de scherpe randjes van de kerststress te halen, doe het rustig aan met alcohol. Teveel drinken versterkt alle emoties, zorgt dat je minder goed kunt filteren en zorgt voor een beroerde nachtrust. Het kan een heerlijk gevoel van rust en controle geven om nauwelijks of gewoon niet te drinken tijdens de feestdagen.

5 Lach om het perfecte plaatje

Feit: hoe je ook je best doet, je feestmaaltijd zal er nooit uitzien als in het blad van de supermarkt. Je puber zal nurks zijn, het stylen van de kerstfoto zal nog vies tegenvallen, er komt geheid een verzuurd familielid langs, je zal iemand niet alle cadeaus kunnen geven die zijn of haar hart begeert en de kerstboom zal scheef staan / uitvallen / in de weg staan. Het hoort er allemaal bij #tradities. Trek je niets aan van alle volmaakt happy blije plaatjes op de socials, dat zijn slechts momentopnamen. Ook daar wordt gevloekt dat de pommes duchesse te lang in de oven hebben gestaan. Goed is echt goed genoeg en perfectie is niet waar het met kerst om draait.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
  • Getty Images