Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

3 positieve effecten van zonlicht op je lichaam en geest

Wat een wereldzomer hebben we de afgelopen weken in Nederland gehad. Het lijkt erop dat het weer een beetje omslaat en het de komende dagen iets koeler wordt. Ook wel eens lekker. Maar wat doet al dat zonlicht met onze lichaam en geest? Onze collega’s van NU.nl zochten het uit. Ze spraken met hoo...

3 positieve effecten van zonlicht op je lichaam en geest

Wat een wereldzomer hebben we de afgelopen weken in Nederland gehad. Het lijkt erop dat het weer een beetje omslaat en het de komende dagen iets koeler wordt. Ook wel eens lekker. Maar wat doet al dat zonlicht met onze lichaam en geest? Onze collega’s van NU.nl zochten het uit.

Ze spraken met hoogleraar psychiatrie Witte Hoogendijk, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam over in hoeverre de zon invloed heeft op ons geestelijk en lichamelijk welzijn. Hij onderscheidt drie effecten.

1. Psychosociaal

"Door de zon ben je eerder geneigd om naar buiten te gaan. In de zomer is het vakantietijd en doe je vaker leuke dingen met mensen of andere dingen die je een prettig gevoel kunnen geven.”

2. Lichamelijk

 “De zon op je huid voelen ervaren de meeste mensen als aangenaam,” zegt Hoogendijk. Dit blijkt een biologische basis te hebben, legt de hoogleraar uit. “Je vangt het zonlicht op om vitamine D aan te maken.”

Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid en bevorderlijk voor processen in ons lichaam. Zo hangt het samen met (het voorkomen van) depressie.

Spieren en weerstand

Hoogleraar Voeding en Levensmiddelen Gertjan Schaafsma meldt dat vitamine D nu volop in de belangstelling staat. “We weten nu dat vitamine D niet alleen goed is voor de botten en tanden, maar ook een rol speelt bij de spierfunctie en de weerstand.”

 “Zonlicht is de belangrijkste bron voor de aanmaak ervan,” zegt Schaafsma. Tijdens deze zonnige dagen gebeurt dat dus meer dan voldoende. “Ook in de schaduw vang je voldoende ultraviolet licht op.”

3. Geestelijk

Wat doet vitamine D met ons geestelijke gesteldheid? “Het doet zeker iets positiefs met de geest, maar wat, dat weten we niet precies. Wel is bekend dat vitamine D heel belangrijk is voor onze hormoonstofwisseling. Dat heeft onder meer invloed op de aanmaak van endorfine (het ‘gelukshormoon’ dat bijvoorbeeld ook wordt aangemaakt tijdens het sporten, red.) in onze hersenen,” zegt Schaafsma.

Minder stress

De zon kan nog andere positieve effecten hebben op ons geestelijke welzijn. “Ik kan me voorstellen dat je door de hitte geneigd bent minder te doen en hierdoor minder stress beleeft.”

Maar worden deze positieve dan niet minder, nu we al zo lang zonnig weer hebben? “Op den duur wen je er wel een beetje aan,” aldus Hoogendijk. “In tropische landen is het meestal erg warm en daar gaat het leven ook gewoon door.”

Bron: NU.nl. Beeld: iStock