Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

10 tips als je angstig wordt van het nieuws

Voor wie even een break wil van alle onrust.  Je zou niet de enige zijn die ongerust wordt van zinnen als 'met het klaarzetten van nucleaire eenheden wil Poetin de NAVO uit elkaar spelen.' Het nieuws gaat momenteel non-stop over de oorlog in Oekraïne en dat is, om werkgeversvoorzitter Ingrid Thij...

10 tips als je angstig wordt van het nieuws

Voor wie even een break wil van alle onrust. 

Je zou niet de enige zijn die ongerust wordt van zinnen als 'met het klaarzetten van nucleaire eenheden wil Poetin de NAVO uit elkaar spelen.'

Het nieuws gaat momenteel non-stop over de oorlog in Oekraïne en dat is, om werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen te citeren 'dichterbij dan Benidorm'.  

Het is dus niet raar als de oorlog steeds door je hoofd spookt. Maar het is ook niet fijn, laat staan productief. Vandaar deze 10 tips om wat meer rust te creëren.

1 Wisselademhaling

Eerst maar even de eerste hulp bij acute stress-tip: zet je wijs- en middelvinger tussen je wenkbrauwen, duw met je duim je linkerneusgat dicht en adem diep in door het rechterneusgat. Adem even vasthouden en rustig uitademen. Twee tot drie keer herhalen, dan wisselen. Na een paar minuten voel je al hoe je rustiger wordt.

2 Ga even offline

De situatie in Oekraïne verandert niet als je 24/7 door het nieuws en tijdlijnen scrolt.

Zet jezelf op een nieuwsdieet: een of twee keer per dag het nieuws kijken en je bent ook bij, zonder dat het je helemaal overweldigt.

3 Zoek afleiding

Ga een eind wandelen of fietsen, stort je op een lastige werkklus, bak een ingewikkelde taart, maak een nieuw recept, dweil de vloer, doe een strijk.

Alles waarmee je je handen en hoofd even kunt bezighouden werkt dempend op de stress en geeft een goed gevoel.

4 Meditatie 

Meditatie helpt tegen stress en angst volgens Belgische neuroloog en auteur van het no-nonsense meditatieboek  Steven Laureys. Hij deed een onderzoek naar meditatietechnieken en de invloed daarvan op de hersenen.

In zijn onderzoek leerde hij proefpersonen acht weken lang meditatietechnieken aan. Voorafgaand aan het onderzoek én na die acht weken werden hersenscans gemaakt. Hieruit bleek dat de gebieden in de hersenen die een grote rol spelen bij angst en stress kleiner waren geworden bij de proefpersonen.

Daarentegen waren de netwerken die belangrijk zijn voor het reguleren van emoties en het geheugen juist versterkt. Die netwerken waren duidelijk veranderd. Ook gaven de proefpersonen aan dat ze zich beter voelden na acht weken mediteren.

Is meditatie nieuw voor je, dan vind je op YouTube en Spotify talloze geleide meditaties (zoek op trefwoorden meditatie, stress, angst) en is het een kwestie van even het een en ander proberen om erachter te komen welke stem en toon bij je past. We tippen de Kalmte in de Storm meditatie.

5 Geef er even aan toe

Blijf je malen, laat het dan maar even komen en sta jezelf 15 minuten piekeren toe. De kans is groot dat je die niet vol krijgt, maar ben je toch een getalenteerd rampendenker: een kwartier en niet meer. Daarna ga je iets anders doen. Zie ook 3.

6 Onderneem actie

Zonder nu meteen in de full prepper modus te gaan kan het nooit kwaad om wat noodvoorzieningen in huis te hebben. Voor het geval van elektriciteitsuitval door slecht weer of bijvoorbeeld een hack die half Nederland platlegt.

Denk aan voldoende drinkwater, batterijen en een transistorradio, lang houdbaar eten, wat cash geld, zaklampen en kaarsen en meer zaken waarmee je het een paar dagen uit kunt zingen. Voor gevorderden: een campinggasje en een jerrycan benzine (als je auto daarop rijdt). 

7 Knuffelen

Pak je partner, je kind, je beste vriendin of je huisdier en trakteer ze op een dikke knuffel.

Knuffelen maakt oxytocine vrij, een hormoon dat je zelfvertrouwen boost, je opvrolijkt en stress dempt.

8 Zingen

Het is onmogelijk om aan veel andere dingen te denken als je zingt. Je lijf en hoofd hebben het dan zo druk met ademhaling, woorden, toon en verder, dat je al snel helemaal in het moment verdwijnt.

Wat je zingt, maakt niet uit: Madonna, Matthäus Passion, Maan, Miley – ze hebben allemaal hetzelfde effect, in de zin dat je even los komt van waar je over piekert. Hemels? Samen zingen.

9 Kattenfilmpjes

Het staat al jaren vast: internet is uitgevonden om kattenfilmpjes te delen, de mensen die 26+ miljard keer kattenfilmpjes op YouTube hebben bekeken doen dat niet voor niets.

Katten zijn dapper en nieuwsgierig, kunnen hilarisch gemeen zijn en zijn vrijwel altijd adorable. Het is onmogelijk om vijf minuten naar een kattenfilmpje te kijken en je dan niet iets beter te voelen.

10 Kauwgom

Kauwen op kauwgom bevordert de doorbloeding in je hoofd en hersenen en zorgt voor hersengolven die ook bij ontspannen mensen voorkomen. Minty fresh én meer ontspannen? Check!   

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in