Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

10 redenen om vrolijk te worden van Blue Monday!

Zin en onzin over de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar (en ja, er zijn reasons to be cheerful!)

Blue monday vrouw happy

Laat je niet gek maken, het is een normale maandag.

Vandaag zou een van de meest deprimerende dagen van het jaar zijn. Althans, dat beweert psycholoog Cliff Amall van de Universiteit van Cardiff. Die bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule...

...waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. 

Donkere dagen

Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn, de creditcardrekeningen van december binnenkomen, veel mensen blut zijn en de vakantie nog ver weg lijkt.

Het helpt niet dat de dagen nog donker zijn en de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek is.

Blue slaat in dit geval op de Engelse betekenis van melancholie, neerslachtigheid, depressie en somberheid. Blauwe Maandag in het Nederlands is niet meer dan 'een korte periode'.

Marketingstunt

Is Blue Monday nu een uitstekende reden om vandaag met gebogen hoofd door het leven te gaan en 2022 maar gewoon af te schrijven? Nee, want het fenomeen bestaat helemaal niet.

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor, Arnall bleek te worden betaald door reisprogramma Sky Travel voor zijn ‘onderzoek’. En werd dus indirect gesponsord door reisorganisaties die hoopten dat mensen meteen een zonvakantie zouden gaan boeken bij al deze vermeende mineur. Wetenschappers verwerpen zijn formule en vermoedelijk alleen Smurfen hechtten aan Blue Monday.

Nieuwe traditie

Dat de term elk jaar hardnekkig terugkeert, is dan ook meer een nieuwe traditie om eens lekker samen te klagen dan dat het op feiten berust. We geven je graag 10 redenen om blij te zijn met deze maandag!

 1. De regen van vandaag is goed om later dit jaar de droogte op te vangen, goed voor de grondwaterstand en goed voor van alles.
 2. Op beschutte plekken zie je de eerste narcissen en andere vroege bollen al bloeien.
 3. Omdat je goede voornemens vermoedelijk toch al zijn gesneuveld, is er alle reden om zonder schuldgevoel en wroeging een tompoes weg te smikkelen.
 4. En zijn we ook niet een béétje klaar met Dry January? Als in: meer zin in een crispy droog wijntje?
 5. Het gaat goed met het gat in de ozonlaag, milieumaatregelen werken écht.
 6. Het is uitverkoop: ga lekker shoppen onder het mom van de plaatselijke middenstand steunen!
 7. Weersvoorspellingen op de lange termijn laten zien dat heel Europa een milde winter tegemoet gaat. Laat de schaatsen maar in het vet, met een dikke trui aan kun je al lekker in het zonnetje zitten.
 8. Het is alweer een stuk langer licht dan een maand geleden.
 9. Winterkleren zijn zo heerlijk vergevingsgezind als je een bourgondische sporthater bent.
 10. Morgen is het gewoon dinsdag 17 januari 2023, niks aan de hand.

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Psyche
 • Getty Images