Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Met deze cupmaat zou je blijkbaar meer zweten

Er is een heus onderzoek ingesteld naar de hoeveelheid zweet bij verschillende cupmaten. 

cupmaat

Het is bewezen dat de grootte van je boezem invloed heeft op hoeveel je op die plek zweet. En vaak denken mensen dat het de vrouwen met een grotere cupmaat zijn die eerder zweten rondom de borsten, maar klopt deze aanname wel?

Kleine cupmaat? Meer zweten!

Dacht jij ook dat grote borsten gelijk staan aan meer zweet? Dan heb je het goed fout! Volgens onderzoekers van de Universiteit van Southampton blijkt namelijk dat juist vrouwen met kleinere cupmaten meer zweten rondom de borsten. In een studie, welke gepubliceerd werd in het tijdschrift Experimental Physiology, lieten wetenschappers 22 vrouwen met verschillende cupmaten 45 minuten lang joggen in een warme ruimte. Met behulp van warmtecamera's en speciaal verkleurend papier werd gemeten hoeveel zweet er op de borst ontstond.

En wat bleek? Vrouwen met een kleinere cupmaat produceerden meer zweet. De verklaring? Vrouwen met grotere borsten hebben volgens de onderzoekers minder zweetklieren in dat gebied.

Lichaamsbeweging

Zoals dat vaak zo is, schuilt ook achter dit onderzoek een onderliggende reden. De universiteit wil zich namelijk ontwikkelen op het gebied van sportbeha's. Één van de onderzoekers geeft daarbij de volgende uitleg: "Meer dan 85 procent van de vrouwen vindt een sportbeha een essentieel kledingstuk tijdens het sporten, maar het is echt heel lastig om er eentje te vinden die comfortabel zit en ondersteuning biedt."

Daarnaast kijkt de consument volgens de onderzoekers ook naar hoe goed het kledingstuk tegen zweet kan. Ontstaat er bijvoorbeeld huidirritatie wanneer zweet zich er in ophoopt, of gaat het schuren? "Daarbij waren we met name geïnteresseerd in een beter begrip van de dichtheid van zweetklieren in de borsten, en de mate waarin borsten zweten afhankelijk is van de borstomvang, omdat dat bepaalt hoeveel zweet er uiteindelijk in de sportbeha belandt", aldus een onderzoeker. De wetenschappers streven ernaar dat hun onderzoek bijdraagt aan het ontwerpen van comfortabelere sportbeha's in de toekomst. En zo'n initiatief kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen!

Happy 50
  • Margriet, Experimental Physicology
  • Adobe Stock