Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wanneer wordt een ooglidcorrectie vergoed?

Een ooglidcorrectie staat al jaren hoog op de lijst van meest gevraagde cosmetische ingrepen in Nederland. Wanneer wordt zoiets vergoed?

Ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie staat al jaren hoog op de lijst van meest gevraagde cosmetische ingrepen in Nederland.

i.s.m. Independer

Dat is niet zo verwonderlijk, want hangende oogleden veroorzaken veel vervelende klachten. Je gezichtsveld wordt minder, en je kunt last krijgen van vermoeidheid en hoofdpijn. Door een beetje overtollige huid weg te laten halen, kun je dit verhelpen.

Bijkomend voordeel is dat je na zo’n ooglidcorrectie ook weer een vitalere uitstraling hebt. Maar dekt je zorgverzekering de kosten voor deze ingreep? Het is bekend dat zorgverzekeringen doorgaans geen cosmetische behandelingen vergoeden, zoals liposucties of borstvergrotingen. Maar bij ooglidcorrecties bestaan er enkele uitzonderingen.

Wanneer kom je in aanmerking voor vergoeding?

Allereerst het slechte nieuws: onderooglidcorrecties worden nooit vergoed. Deze worden puur als een cosmetische ingreep gezien. Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer: “Bovenooglidcorrecties kunnen onder bepaalde voorwaarden wel vergoed worden. Je hebt dan wel een medische indicatie nodig. Voorheen gaven huisartsen die soms wel, zelfs als het niet noodzakelijk was. Tegenwoordig is dit beleid strikter; een medische noodzaak is echt een vereiste om überhaupt een vergoeding te krijgen.”

Wat wordt beschouwd als medische noodzaak?

Volgens de huidige richtlijnen is er sprake van een medische noodzaak in het geval van ernstige gezichtsveldbeperking. Maar hoe wordt dit vastgesteld? Zorgexperts Knopperts legt het uit: "Als de onderrand van het bovenste ooglid of de huidplooi minimaal 1 millimeter boven het midden van de pupil hangt wanneer je ontspannen vooruit kijkt, dan is er sprake van ernstige gezichtsveldbeperking." Indien je doorverwezen wordt met een medische noodzaak, wordt dit doorgaans gedekt door een basisverzekering zonder aanvullende polis.

Wil je weten welke zorgverzekering het beste bij je past? Check het hier!

Is een ooglidcorrectie veilig?

Zoals bij elke cosmetische ingreep zijn er risico's verbonden aan een ooglidcorrectie. Echter, complicaties komen zelden voor en wanneer ze optreden, zijn ze doorgaans niet ernstig. Mocht je aarzelen, dan kan je ook overwegen om met make-up aan de slag te gaan en zo je hangende oogleden minder zichtbaar te maken.

Herstelperiode na de ingreep

Ondanks dat een ooglidcorrectie niet als ingrijpend wordt beschouwd, is er toch een herstelperiode van zeker een week nodig. De hechtingen worden meestal na deze periode verwijderd.

Tijdens de herstelperiode kunnen je ogen wat gezwollen zijn, dus het is raadzaam om deze week rustig aan te doen, zelfs vrij te nemen van werk. Vermijd gedurende zes weken na de ingreep zwaar lichamelijk werk of het tillen van zware voorwerpen, dit kan het herstel belemmeren. Slapen op je rug wordt ook aangeraden, omdat slapen op de zij mogelijk de genezing kan vertragen.

Wanneer is het beste moment voor een ooglidcorrectie?

Geadviseerd wordt om de zon de eerste zes maanden na de operatie te vermijden. Daarom is het najaar het ideale seizoen voor een ooglidcorrectie. In de Hollandse herfst en winter is er doorgaans weinig zon te bekennen. En als die zes maanden later weer in beeld zijn, dan kun jij des te meer genieten van de lente.

Health
  • Getty Images