Waar moet je eens rekening mee houden qua zorgpremie 2023?

Waar moet je eens rekening mee houden qua zorgpremie 2023?

Op Prinsjesdag bleek al dat de premie flink omhoog gaat.

Dit jaar was er weer ouderwets een koets met veel ceremonieel bij Prinsjesdag. Uit het bekende koffertje kwam weer de miljoenennota met de plannen voor het komende jaar. Ruim een kwart van alle overheidsuitgaven gaat opnieuw naar de zorg. Een enorm bedrag, maar niet genoeg om alles betaalbaar te houden. Het slechte nieuws voor de consument: de zorgpremie stijgt weer. Waarschijnlijk met ongeveer 11 euro per maand. Ook verdwijnt volgend jaar de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Geen goed nieuws in tijden dat alles al duurder wordt.

Waarom stijgt de zorgpremie?

De stijgende kosten hebben onder andere te maken met de vergrijzing. Er zijn meer mensen die een beroep doen op de gezondheidszorg. Ook zorgen de hogere lonen in de zorg voor een hogere premie. Daarnaast is er natuurlijk de alom aanwezige inflatie die overal in door werkt. De afgelopen jaren werden ook de extra kosten genoemd die door corona zijn gemaakt. Daarbij kun je nu nog denken aan de langdurige zorg voor long (langdurige) COVID-patiënten.

Op Prinsjesdag kregen we een eerste indicatie van de nieuwe premies. Het ministerie van VWS maakte die dag namelijk de rekenpremie ( ook wel nominale premie genoemd) voor het volgende jaar bekend. Dat is een richtlijn voor de zorgverzekeraars voor hun basisverzekering. Eigenlijk is het bedrag een schatting van wat minimaal nodig is om de zorgkosten van dat jaar te kunnen betalen.

Vorig jaar was de nominale rekenpremie 1522 euro per jaar en die stijgt naar 1649 euro, ofwel een verschil van 127 euro per jaar. Dat is een stijging van 10,60 euro. De premie voor de basisverzekering komt dan uit op 137,40 per maand. Het eigen risico blijft wel hetzelfde op 385 euro. De zorgtoeslag gaat volgend jaar wel fors omhoog met maximaal 412 euro, ofwel 34 euro per maand. Maar die forse stijging is wel eenmalig. De toeslag wordt nu vooral gebruikt als middel om geld voor koopkracht verlichting bij lage (midden) inkomens te krijgen. 

'Echte premies' over twee maanden bekend

Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de nieuwe premie voor de basisverzekering. Die kan dus flink hoger uitvallen dan vorig jaar, maar het kan ook meevallen. Verzekeraars moeten hun premies uiterlijk op 12 november bekendmaken. De afgelopen jaren probeerden verzekeraars premiestijgingen nog te beperken, door een deel van hun reserves in te zetten. Dit wordt steeds moeilijker, omdat er al veel extra kosten zijn gemaakt om corona te bestrijden en achterstanden in de zorg in te lopen.

Je zorgverzekering verandert elk jaar

Zodra alle premies bekend zijn op 12 november, kun je premies vergelijken en voor een andere zorgverzekering kiezen. Je kunt dan vergelijken of je bij een andere verzekeraar een beter zorgpakket kan krijgen voor een lagere prijs. Ook kun je kijken of het verstandig is om het eigen risico te verhogen. In 2022 kon je dat een korting opleveren tot 336 euro per jaar. Je hebt daarvoor tot  31 december, 23.59 uur, de tijd. Na oudejaarsdag mag je niet zomaar meer van zorgverzekering wisselen.

Tevreden met je zorgverzekering?

Ook als je niet van plan bent over te stappen, is het slim elk jaar een nieuwe vergelijking te maken. Jouw zorgverzekering verandert namelijk elk jaar. Zelfs als je blijft zitten. Niet alleen de premie wijzigt, ook de voorwaarden. Bovendien maken verzekeraars elk jaar nieuwe afspraken met zorgverleners zoals fysiotherapeuten en GGZ zorgverleners. Als jouw verzekeraar voor 2023 geen contract afsluit met jouw favoriete zorgverlener, dan kan het dus zijn dat je niet meer het volledige bedrag vergoed krijgt. Het is dus geen overbodige luxe om ook dit jaar weer even te checken of je nog goed zit. Ook als je helemaal tevreden bent.  

Wil je direct worden geïnformeerd over nieuwe premies en veranderingen voor je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de gratis Zorgpremie Alert van Independer

Korting op de collectieve zorgverzekering verdwijnt

Ruim twee op de drie Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Een belangrijk voordeel daarvan verdwijnt nu. Verzekeraars mogen vanaf 2023 geen korting meer geven op de basisverzekering. Op dit moment is dat nog maximaal 5%. Deze korting blijft wel blijven bestaan op de aanvullende verzekeringen.

Veranderingen in basisverzekering

Elke Nederlander van 18 jaar of ouder heeft een basisverzekering. Het maakt niet uit bij welke verzekeraar je een basisverzekering afsluit, ze zijn allemaal gelijk. Jaarlijks bepaalt de overheid wat de basisverzekering vergoed. Dit verandert er in 2023:

●        Herstelzorg na corona verlengdDe basisverzekering werd al tijdelijk uitgebreid met herstelzorg na corona. Dat is nu met een jaar verlengd. Door deze tijdelijke maatregel wordt de paramedische herstelzorg bij ernstige coronaklachten vergoed. De uitbreiding van de basisverzekering is verlengd tot 1 augustus 2023.

●        Vitamine D verdwijnt uit het basispakket Per 1 januari 2023 verdwijnt de vergoeding van Vitamine D via de zorgverzekering. Iedereen moet de kosten dus zelf gaan betalen.

●        Verandering screening ongeboren kindDe combinatietest, een bloedtest en nekplooimeting van het ongeboren kind worden niet langer vergoed. In plaats daarvan komt de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) bij medische indicatie, per 1 januari 2023, in het basispakket. Hiervoor geldt geen eigen risico. Zonder medische indicatie kun je de test ook laten uitvoeren. Per 1 april verdwijnt de eigen bijdrage van 175 euro.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in