Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vrouw met 'vage klachten'? Je verdient het serieus te worden genomen

Je zal maar met 'vage klachten' in spreekkamers zitten en uiteindelijk te horen krijgen dat het tussen je oren zit. Kan dat nou niet anders?

1950s vrouw vage klachten schok arts

Je zal maar een vrouw zijn met 'vage klachten'. Vermoeidheid, chronische pijn, buikklachten, hoofdpijn et cetera.

Huisarts, bloedprikken, fysio, specialist, wachtkamer, spreekkamer – voor je het weet ben je een half jaar verder en nog geen steek wijzer. Want als een lichamelijke klacht niet simpel en snel geduid kan worden met een oorzaak, zit het al snel 'tussen je oren'.

Geen goede zorg

Gevolg: niet alleen voel je je niet goed, je voelt je ook nog eens niet serieus genomen én krijgt niet de zorg die je nodig hebt. Migraine zal wel stress zijn, pijn op de borst wordt zomaar afgedaan als panikeren, buikpijn 'gaat vast vanzelf weer over'.

Voor je het weet zit je bij een psycholoog die je goed bedoelend aankijkt en zegt dat je 'dénkt dat je pijn hebt'. Of je krijgt aangepraat dat je maar gewoon moet gaan sporten, afvallen of op yoga, omdat sommige mensen de illusie hebben dat het leven en je lijf maakbaar is. Voel je je ook nog een schuldig, omdat je tekortschiet en het allemaal je eigen schuld zou zijn.

Voor en door mannen

Feit is dat symptomen bij vrouwen vaak niet serieus worden genomen omdat de geneeskunde niet genoeg weet over hun lichamen en gezondheidsproblemen. En de geneeskunde weet niet genoeg over vrouwenlijven en fysieke problemen omdat het symptomen bij vrouwen niet serieus neemt. Welkom in een eindeloze cirkel.

"De geneeskunde is voor een groot deel in de jaren 50 en 60 ontwikkeld, vóór en dóór mannen", legt hoogleraar Bart Fauser bij de NOS uit. Hij zet zich als medeoprichter van Alliantie Gender en Gezondheid in om het besef over genderverschillen in de zorg te vergroten.

Lichamen verschillen

"In die tijd is er bewust voor gekozen om studies vooral uit te voeren op mannen. Grotendeels omdat bij vrouwen ernstige complicaties zouden kunnen ontstaan bij onverwachte of onbedoelde zwangerschappen." De veronderstelling was dat de onderzoeksresultaten voor mannen hetzelfde waren als voor vrouwen. "Dat klopt niet. Bijna alles in het lichaam verschilt voor man en vrouw."

De laatste tijd zijn vrouwen als onderzoeker en arts belangrijker geworden. Maar vooral in het buitenland is er meer aandacht voor dit thema gekomen. "Langzaamaan komt er meer kennis beschikbaar, maar die heeft de zorg in Nederland nauwelijks beïnvloed."

Nu is er wel enige beweging in de goede richting, met name op het gebied van de overgang en hart-  en vaatziekten bij vrouwen.  Maar als een klacht niet meteen een aantoonbare oorzaak heeft, wordt het toch al snel lastiger.

Het zit tussen je oren

Niet voor niets zijn 80 procent van de patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten vrouwen. Hun klachten krijgen al snel het label 'psychisch' zonder dat lichamelijke oorzaken worden uitgesloten. De Israëlische oud-hoogleraar Marek Glezerman deed hier eerder onderzoek naar. Het bleek dat artsen symptomen bij vrouwen vaker zien als gevolg van psychosociale problemen, terwijl symptomen bij mannen vaker als lichamelijk worden beschouwd.

Goed om te weten

Voices For Women zet zich in voor betere zorg 'want Eva is geen Adam'. Om deze missie te steunen, kun je de petitie tekenen om bij de politiek meer aandacht voor betere gezondheidszorg voor vrouwen te vragen. Er is ook een meldpunt en vind je er veel informatie, over wat je kunt doen als je het gevoel hebt van het kastje naar de muur wordt gestuurd. 'Vage klachten' zijn vaak lang niet zo vaag als ze lijken.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images