Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vochtige warmte: zó kom je de komende dagen door

Als het voelt alsof je au bain-marie door het leven moet… Aan de droge warmte komt een einde, vandaag en morgen krijgt Nederland te maken met vochtige warmte, omdat de wind draait en vanaf de Atlantische Oceaan zeer warme, maar ook vochtige lucht naar ons land toe stuwt. Hierdoor voelt het al sne...

Vochtige warmte: zó kom je de komende dagen door

Als het voelt alsof je au bain-marie door het leven moet…

Aan de droge warmte komt een einde, vandaag en morgen krijgt Nederland te maken met vochtige warmte, omdat de wind draait en vanaf de Atlantische Oceaan zeer warme, maar ook vochtige lucht naar ons land toe stuwt.

Hierdoor voelt het al snel tien graden warmer dan het is.

Afkoelen door transpiratie

Dat werkt zo: bij warm weer ga je meer transpireren. Dat laagje vocht dient je huid af te koelen tijdens het verdampen: dit onttrekt warmte aan de huid. Bij droge warmte werkt dat systeem niet onaardig en is het vooral een kwestie van tijdig bijtanken door voldoende water te drinken.

Verdamping stokt

Bij vochtige lucht verdampt dat laagje zweet niet of nauwelijks en voel je je al snel klam en plakkerig en krijgen veel mensen het ook een beetje benauwd.

De gevoelstemperatuur ligt dan zo'n tien graden boven de daadwerkelijke temperatuur: bij een vochtigheidsgraad van 75% voelt 32 graden dus als 42 graden.

Zeeklimaat

De gemiddelde vochtigheidsgraad in Nederland was in 2019 79%. Dat komt voor een groot deel door het gematigde zeeklimaat, maar ook omdat Nederland relatief veel water en groen heeft, waaruit vocht kan verdampen. Dat is de reden dat het hier bij warm weer al snel zo benauwd is.

Hoe kom je de plakdagen door?

 • Hou je rustig, vermijd inspanning, hou moed: het gaat voorbij
 • Pas je agenda aan, vaak is het binnen prettiger dan buiten
 • Een tropenrooster kan helpen: héél vroeg opstaan, op het warmst van de dag thuis zijn
 • Ongemerkt verdamp je toch een hoop vocht, dus blijf voldoende water drinken
 • Laat de alcohol even staan, die dehydrateert je lijf alleen maar meer
 • Talkpoeder gebruiken kan helpen je een wat koeler en droger gevoel te geven.
 • Draag wijde kleding van katoen, linnen of bamboe
 • Hou ramen en deuren zoveel mogelijk dicht
 • Het gaat wat te ver om voor een paar dagen een luchtontvochtiger aan te schaffen, maar mocht je er eentje hebben staan, dan is dit het moment om hem af en toe aan te zetten.
 • Mocht je de gelegenheid hebben, hou een siësta op het heetst van de dag
 • Eet salades en andere dingen die niet hoeven te worden verwarmd

Maak het niet nóg vochtiger

Buiten is daar weinig aan te doen, binnen kun je proberen de luchtvochtigheid in huis te beperken.

Als je per se warm wilt eten, kook dan met het deksel op de pan, zet de afzuigkap aan, douche kort en niet zo warm dat de badkamer beslaat en droog de was niet binnen aan een rek, maar buiten aan een molen of lijn.

Maandagmiddag komen er buien  

Het broeierige weer is de opmaat tot regen, die maandagmiddag en -avond in de zuidelijke provincies verwacht wordt. Daarbij kan het ook gaan onweren.

Doordat de buien zich langzaam voortbewegen, kan op sommige plekken veel neerslag in korte tijd vallen. "Op een uitgedroogde bodem kan dat zeer lokaal tot wateroverlast leiden", meldt Weeronline. De gortdroge bodem kan het water dan namelijk niet goed absorberen.

Aftellen naar woensdag

Vermoedelijk houdt de hittegolf maandag en dinsdag nog stand, met maximumtemperaturen van om en nabij de 30 graden (en een hoge vochtigheidsgraad, dus).

Vanaf woensdag gaat de temperatuur omlaag. Mogelijk komt de hittegolf dan ten einde, want het is onzeker of het in De Bilt dan opnieuw 25 graden zal worden.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in