En er is ook een waarschuwing voor zomersmog.
Het wordt de komende dagen niet zomaar een beetje 'lekker warm', het wordt heel warm en daarbij ook benauwd. Zodat de eerste waarschuwingen inmiddels van kracht zijn. Even een overzicht:
Vrijdag en zaterdag zal op veel plekken zonkracht 7 worden bereikt en in het midden en zuiden van het land kan dit zelfs oplopen tot sterkte 8. Deze “uitzonderlijk hoge waarden” komen in Nederland niet vaak voor, aldus de weersite. De temperatuur loopt beide dagen naar verwachting op tot boven de 30 graden.
Bij deze waarden kan een gevoelige huid binnen een kwartier verbranden. De zon is het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur, en dus geeft Weeronline het advies de zon dan zoveel mogelijk te vermijden. Moet je toch naar buiten, gebruik dan een vrolijke paraplu als parasol.
Hoe zit dat met die felheid?
De zon schijnt het felst rond de langste dag van het jaar, op 21 juni. De sterkte is voornamelijk afhankelijk van de stand van de zon, de dikte van de ozonlaag en de bewolking die zich lager in de atmosfeer bevindt.
“Zoals sluierbewolking op 10 kilometer hoogte of stapelwolken op 1 kilometer hoogte”, legt een woordvoerster van Weeronline uit. “Daar weerkaatsen de wolken de straling.” Zand en water weerkaatsen het uv-licht eveneens, waardoor verbranden op het strand of een boot nog net wat sneller gaat.
Hoe voelt een zonnesteek?
Bij een zonnesteek is het lichaam te warm en te droog geworden. Dit kan klachten geven zoals: hoofdpijn, duizeligheid, overgeven, een hele warme huid, veel zweten, bleek zien, slap voelen. Kramp in je spieren en hartkloppingen horen ook tot de symptomen.
Wat te doen?
'Laat het lichaam afkoelen, bijvoorbeeld met een koele douche of door in een koele ruimte te zijn,' adviseert Thuisarts. 'Drink voldoende water en eet of drink iets waar zout in zit. Drink geen alcohol. Ga rustig zitten. Gaat het niet beter, bel dan de huisarts. Als iemand steeds overgeeft, of in de war is, of is flauwgevallen en na 2 minuten nog niet wakker is, bel dan 112.'
En als iemand (bijna) flauwvalt?
- Laat hem/haar plat liggen met de benen omhoog. Zo gaat er meer bloed naar de hersenen.
- Zorg voor een koele omgeving of in ieder geval voor schaduw.
- Probeer of iemand nog kan drinken. Geef hem/haar regelmatig wat slokjes drinken.
- Zorg ervoor dat hij/zij genoeg frisse lucht krijgt.
- Maak strakke kleding los.
- Als iemand flauw valt en snel weer wakker wordt: laat hem/haar 10 minuten rustig liggen.
- Als iemand flauw valt en langer dan 2 minuten niet reageert op praten, knijpen of schudden, bel dan 112.
Zomersmog
In het zuiden van het land is er vrijdag en zaterdag daarnaast kans op luchtvervuiling: ‘zomersmog‘. De luchtkwaliteit wordt daar slecht omdat onder invloed van het krachtige licht, vervuilende stoffen worden omgezet in ozon. Dit kan zorgen voor luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, irritatie aan ogen, neus en keel en het vergroot de kans op misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn.
Wie last ervaart van de zomersmog doet er goed aan binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden, aldus Weeronline. Enkele regen- en onweersbuien en wind zullen de luchtkwaliteit zondag weer wat verbeteren.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in