Futloos, dizzy, moe, hartkloppingen, beetje kortademig – het kunnen allemaal symptomen zijn van een ijzertekort.
Hans Verhoef, universitair hoofddocent en voedingsonderzoeker aan de Wageningen Universiteit (WUR) , promoveerde op het onderwerp. In zijn onderzoek zag hij dat vrouwen heel vaak niet weten dat ze een ijzertekort hebben.
IJzer als transporteur
IJzer speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam: het vervoert zuurstof in het bloed en levert dit af bij alle organen en helpt zuurstof op te slaan in spieren. Een tekort aan ijzer leidt tot bloedarmoede. Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen.
Meerdere oorzaken
Bloedarmoede kan ook komen door zware menstruaties of door langdurig gebruik van pijnstillers als ibuprofen en diclofenac. Bij de laatste kun je langere tijd kleine beetjes bloed via maag of darmen verliezen, zonder dat je het merkt.
Moderne leefstijl
Dat er meer bloedarmoede is, komt omdat veel mensen anders zijn gaan eten. Over de hele linie eten we meer graanproducten, terwijl ons oer-DNA is ontstaan in de tijd dat de voorouders vooral fruit en vlees aten. Vlees is een goede bron van ijzer en het vitamine C in fruit helpt weer om het ijzer op te nemen. Graanproducten bevatten stofjes die de opname van ijzer remmen, dat helpt dus niet.
IJzersupplement kan helpen
Nu is minder of geen vlees eten prima voor de planeet, dus er is geen reden om meteen weer carnivoor te worden. Wel is het zaak om eens je bloed te laten prikken als je niet vooruit te branden bent. Een ijzersupplement kan dan echt een wereld van verschil maken. Eet je uitsluitend plantaardig (vegan) dan is naast ijzer vaak ook een supplement met B12 en foliumzuur nodig.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images