Nieuwe afslankpil een wonder? Calm down, dear

Nieuwe afslankpil een wonder? Calm down, dear

Vooral je bankrekening valt er van af.

Het is de droom van iedereen met overgewicht: een pil die helpt bij het afvallen. Die zou er nu zijn in de vorm van de Akkermansia, die à 2 euro per dag 'gewichtscontrole' belooft.

Het voedingssupplement bevat per pil tientallen miljarden Akkermansia muciniphila-bacteriën. Er wordt gesuggereerd dat dit microbenleger ervoor zorgt dat de kilo's eraf vliegen en obese gebruikers behoedt voor hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Hoe zit het nu echt?

Voordat je een potje inslaat: professor farmacologie Hans de Loof van de Universiteit van Antwerpen is minder enthousiast. "De invloed van bepaalde darmbacteriën zoals Akkermansie muciniphila op onze gezondheid wordt al jaren bestudeerd," zegt hij in Het Laatste Nieuws.

 "Uit onderzoeken is inderdaad al gebleken dat deze darmbacterie mogelijk kan helpen om af te vallen, maar het tegenovergestelde kan ook helaas. Zo zijn er ook rapporten van patiënten die na een succesvolle behandeling met gezonde darmbacteriën obesitas ontwikkeld hebben."

Getest of bewezen?

Toch mag de verpakking van het voedingssupplement aangeven dat het product 'wetenschappelijk getest' is op 'gewichtscontrole'. "Wetenschappelijk getest is niet hetzelfde als wetenschappelijk bewezen", aldus De Loof. "Die claim wijst er eigenlijk al op dat het een product is dat in een schemerzone zit."

Kleine studie

"Op hun website verduidelijken ze dat de claim 'wetenschappelijk getest' verwijst naar hun 'eerste placebo-gecontroleerde studie bij mensen', een studie waar slechts veertig proefpersonen met overgewicht drie maanden lang aan hebben deelgenomen. De proefpersonen die de Akkermansia-pillen namen, vielen in drie maanden één tot twee kilo af. Deze studie is dus veel te beperkt", aldus De Loof. Nog even afgezien van het feit dat je met gezond eten en wat meer bewegen in drie maanden wel wat meer gewicht kunt kwijtraken dan een tot twee kilo.

Het middel is goedgekeurd door de Europese autoriteiten (EFSA), maar dat zegt alleen iets over de veiligheid bij inname. "De EFSA doen echter geen uitspraken over de werkzaamheid van supplementen, enkel over de veiligheid voor de consument. Het grootste risico is financieel. Je betaalt veel geld voor iets waarvoor geen overduidelijke wetenschappelijke bewijzen zijn", aldus De Loof.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in