• Health

KNMI kondigt voor morgen Code Oranje aan

KNMI kondigt voor morgen Code Oranje aan

Steeds meer organisaties nemen maatregelen.

Het KNMI schakelt in verband met de hitte morgen in het midden, oosten en zuiden van het land over naar code oranje. Dat betekent dat de ongewoon hoge temperaturen schade, letsel of veel overlast kunnen veroorzaken.

Smog

Vandaag worden er temperaturen verwacht tussen 30 en 35°C. Er is al sprake van smog, dat neemt morgen toe. Het kan voor kriebelende ogen zorgen. Wie last heeft van de luchtwegen kan door smog (nog) benauwder worden, rustig aan doen is het devies. 

Extreem weer

Morgen zijn in het noorden temperaturen van 32 tot 36°C mogelijk. In het oosten, midden en zuiden geldt vanaf het einde van de dinsdagochtend tot in de avond code oranje voor zeer hoge temperaturen, met maximumtemperaturen van 38 tot 39°C.

Het is de tweede keer dat het KNMI code oranje afgeeft in verband met ongewoon hoge temperaturen, zei een woordvoerder op NPO Radio 1. Ze riep op om voldoende te drinken, de woning koel te houden en lichamelijke inspanningen te beperken. "En als je op pad gaat, neem dan een flesje water mee."

Het KNMI waarschuwt dat (extreme) hitte vooral voor ouderen, kleine kinderen en mensen met een kwetsbare gezondheid gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Steeds meer maatregelen

  • ​De gemeente Groningen bedient sinds 13.00 uur de bruggen niet meer. Door extreme warmte kan het staal van bruggen uitzetten. Woensdagochtend kunnen ze weer gewoon open en dicht, denkt de gemeente. 
  • In Rotterdam kiezen ze ervoor de bruggen preventief te koelen met water. De Mathenesserbrug. de 1ste Parkhavenbrug en de Rijnhavenbrug krijgen regelmatig een flinke plens water. 
  • Brandweer Nederland roept iedereen op om geen vuurtje te stoken in of rond natuurgebieden. Door de aanhoudende droogte is het risico op natuurbranden groot en kunnen die zich snel verspreiden. Barbecueën, een vuurkorf of kampvuur aansteken wordt daarom sterk afgeraden.
  • PostNL past vanwege de door het KNMI afgekondigde code oranje de bezorgtijden van postbezorgers aan. Omdat het morgen heel heet wordt kunnen bezorgers als ze dat willen ook tot 21:00 uur 's avonds bezorgen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in