Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kijktip: The Blue Zones en het geheim van leuk ouder worden

Meer kwaliteit van leven, dat willen we allemaal wel. Vandaar deze kijktip: The Blue Zones en het geheim van leuk (en gezond) ouder worden.

gezelschap vrienden blue zone

Ook interesse in gezonder en vooral prettiger leven? Dan wil je even voor deze serie gaan zitten. 

In Live to 100: secrets of the Blue Zones reis je de wereld rond met schrijver Dan Buettner en ontdek je vijf unieke gemeenschappen waar mensen een buitengewoon lang en kleurrijk leven leiden.

Het leuke aan de documentairereeks is dat het gaat om welzijn, maar dan niet op een moderne gekunstelde manier (klankschaaltherapie, vegan massages), maar meer op basis van oeroud gezond verstand.

5 Blue Zones

Er zijn vijf Blue Zones in de wereld, streken waar de mensen ouder worden dan elders én langer gezond blijven. Het zijn Ikaria in Griekenland, de Ogliastra regio op Sardinië, Loma Linda in Californië, het schiereiland Nicoya in Costa Rica en Okinawa in Japan.

Beetje leuk ouder worden

Hoewel de zones geografisch gezien weinig overeenkomsten hebben en ver uit elkaar liggen, hebben de mensen die er wonen dingen gemeen die in hoge mate lijken bij te dragen aan hun gave om een beetje leuk ouder te worden. En die hebben niets te maken met trendy fitnesshypes of dieetrages.

Dingen waar mensen op gedijen

In Blue Zones leiden de mensen tot op hoge leeftijd een vrij actief leven, omringd door familie en vrienden. Ze passen op kinderen en elkaar, hebben een moestuin, zoeken elkaar op voor een praatje, wandelen en zwemmen en gaan erop uit in hun naaste omgeving. Lichaamsbeweging is niet op een hometrainer voor een scherm zitten, maar naar buiten gaan om te tuinieren of een ommetje te maken.

Het gevoel ertoe te doen helpt en dat helpt weer een optimistische kijk te houden. Er is spiritualiteit in hun leven en hun voeding bestaat vooral uit verse ingrediënten, waaronder hoofdzakelijk planten (en af en toe een glaasje wijn om te ontspannen). Ze koken alles zelf, ze eten niet teveel, er wordt regelmatig samen gegeten en men heeft er weinig haast / stress.

Nu te streamen

Het zijn allemaal dingen die bepaald niet extreem zijn en redelijk makkelijk te adopteren zijn als manier van leven in Nederland, al vraagt het ook wel enige inspanning. Lijkt het je wat, dan vind je volop inspiratie in de docureeks. Live to 100: secrets of the Blue Zones vind je op Netflix   

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images