Kijktip: Reference Man is de standaard voor álles

Kijktip: Reference Man is de standaard voor álles

Emancipatoir valt hier nog wel wat winst te behalen.

Maak kennis met Reference Man: een witte man, zo'n 1.75m lang en ongeveer 80 kilo. En onze wereld is afgestemd, getest en gebouwd op hem. Dat is soms bijna knullig, maar af en toe ook levensbedreigend.

De crash test dummies die worden gebruikt bij het testen van auto’s op hoe ze zich houden bij een ongeluk? Die zijn gebaseerd op het lichaam van Reference Man.

Kijktip: Reference Man is de standaard voor álles

Onderzoeken naar hart- en vaatziekten, medicijnen, de gemiddelde temperatuur op kantoor, de algoritmes online, ze zijn allemaal afgestemd op dit standaardfiguur, terwijl vrouwen vaak heel anders in elkaar zitten en bijvoorbeeld heel andere symptomen hebben bij een hartinfarct.

Seksistische algoritmes 

In het vierluik Reference Man neemt Sophie Frankenmolen de kijker mee in haar onderzoek naar dit bizarre fenomeen: "Ken je dat verhaal over de vrouw die een 47 procent grotere kans heeft op ernstig letsel bij een auto-ongeluk? Of die van racistische of seksistische algoritmes die toch niet zo neutraal en objectief zijn als ze soms lijken? Reference Man is lang niet altijd zichtbaar. Sterker nog, zijn invloed zit vaak verstopt."

Vanavond wordt om 22:19 de derde aflevering uitgezonden op NPO2. De eerste twee afleveringen kun je terugkijken op NPO Start, de laatste staat al klaar op NPO Plus.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in