Even checken hoe het zit met je aanvullende verzekering.
Bij de meeste kinderen die een beugel nodig hebben, wordt die in groep zeven of acht aangemeten, maar tegenwoordig zie ook steeds vaker pubers en adolescenten met een beugel rondlopen. En misschien wil je zelf wel iets aan je gebit laten corrigeren. Goede reden om je zorgverzekering er preventief even op na te kijken, hoe het zit met de aanvullende verzekering.
Zelfs als er nog geen haast bij is. Want regel je pas een aanvullende verzekering op het moment dat het beugeltraject start? Dan is er een kans dat een groot deel van de kosten voor eigen rekening komen en die kosten zijn hoog. Een ruwe schatting is dat een beugel tussen de 2.000 en 3.000 euro per kind kost voor de boven- en onderkaak.
Zorgexpert Bas Knopperts van Independer legt uit hoe dit zit.
Past de verzekering nog wel bij jou?
Een wachttijd van een jaar voor een vergoeding
Laat de tandarts weten dat je kind een beugel nodig heeft? Dan is dat het moment om je verzekering te checken. Dat is belangrijk, omdat ongeveer de helft van de verzekeraars een wachttijd van een jaar hanteert. Zorgexpert Knopperts: “De wachttijd houdt in dat je bij die verzekeringen het eerste jaar nog geen gebruik kunt maken van bepaalde vergoedingen. Veel ouders zijn hiervan niet op de hoogte”
Ga je zorgverzekeringen vergelijken? Controleer dan dus of de verzekering die je wilt een wachttijd hanteert. Is dat het geval? Pas dan alvast je verzekering aan en wacht niet tot het jaar dat het beugeltraject begint. Door een jaar eerder een aanvullend pakket voor orthodontie af te sluiten, kun je gebruikmaken van de dekking als je die nodig hebt. Of ga gericht op zoek naar een verzekering zonder wachttijd als je komend jaar de vergoeding nodig hebt.
Waarom een wachttijd?
Het is niet voor niets dat verzekeraars een wachttijd hanteren bij een zorgverzekering met een dekking voor orthodontie. Mensen sluiten die verzekering vaak alleen af als ze er ook echt gebruik van gaan maken. Daardoor lopen de kosten voor verzekeraars erg op.
Vergoeding per traject
Een beugel heb je vaak wel een tijdje. Vaak is het eerste jaar het duurst. Dat komt door het aanmeten van de beugel. Daarna betaal je voor controles. Wist je dat je voor orthodontie vaak maar eenmalig verzekerd bent? Je krijgt dus niet elk jaar opnieuw een vergoeding, maar één keer een vergoeding die geldt voor het gehele traject. Vraag een offerte aan de orthodontist. Zo weet je welke kosten je kunt verwachten en hoe lang het traject waarschijnlijk gaat duren. Handig om te weten, want dan kun je je verzekering hierop aanpassen.
Meerdere beugelbekkies?
Heb je meerdere kinderen die een beugel nodig hebben? Dan is het goed om te weten dat je per kind een vergoeding krijgt van je verzekeraar. De totale dekking is dus geen totaalbedrag voor het hele gezin, maar een dekking per kind. Let ook op: kinderen zijn gratis meeverzekerd voor tandzorg tot hun 18de. Maar hier valt orthodontie niet onder.
Zorg dus dat je je kind is meeverzekerd bij de ouder met de aanvullende verzekering voor orthodontie. Dat is meestal een aanvullende zorgverzekering en niet een tandartsverzekering. Bovendien is het slim om het beugeltraject voor de 18de verjaardag af te ronden, omdat het kind dan nog gratis met de ouder is mee verzekerd. Dat scheelt geld. Nog een tip. De andere ouder (zonder kind op de polis) hoeft dan geen uitgebreide verzekering af te sluiten.
Check de dekking van je verzekering
Vergelijk de verschillende dekkingen van verzekeraars naast de kosten die je verwacht. Zo kun je berekenen welke dekking voor jou het voordeligst is. Check bijvoorbeeld of je 100 procent van de kosten gedekt krijgt tot maximaal 2000 euro. Of krijg je 75 procent van alle kosten vergoed tot de verzekeraar in totaal 3000 euro heeft uitbetaald? Benieuwd naar de dekking voor 2022? Check het vergoedingsoverzicht orthodontie tot 18 jaar van Independer.
Foto's (c) Getty Images
Bron: Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten betaal je voor een vaste beugel voor boven- en onderkaak tussen de 2.000 en 3.000 euro per kind. Dit is een ruwe schatting.