Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hittegolf, hitteplan en een béétje goed nieuws

Vanaf morgen Nationaal Hitteplan voor het hele land. Woensdag treedt opnieuw het Nationaal Hitteplan in werking, meldt het RIVM dinsdag. Het plan geldt voor alle provincies en blijft hoogstwaarschijnlijk tot na het weekend van kracht. Van woensdag tot en met zondag wordt het in De Bilt naar verwa...

Hittegolf, hitteplan en een béétje goed nieuws

Vanaf morgen Nationaal Hitteplan voor het hele land.

Woensdag treedt opnieuw het Nationaal Hitteplan in werking, meldt het RIVM dinsdag. Het plan geldt voor alle provincies en blijft hoogstwaarschijnlijk tot na het weekend van kracht.

Van woensdag tot en met zondag wordt het in De Bilt naar verwachting minimaal 30 graden en daardoor is de kans op een hittegolf groot.

Pas je agenda een beetje aan

Over het Hitteplan wordt vaak een beetje lacherig gedaan, maar gezien het feit dat het echt heel warm wordt, is het toch wel nuttig om even na te denken over je agenda.

Het RIVM adviseert om voldoende te drinken en niet te veel te bewegen tijdens de warmste uren van de dag; het begin van de middag en de vroege avond. 

De komende dagen vormen 75-plussers de grootste kwetsbare groep. Op hogere leeftijd verslechtert de prikkel om te drinken en daardoor lopen ouderen meer risico om uit te drogen. "En dus is het belangrijk dat verzorgers daar extra op letten", zegt een woordvoerder. Ook kleine kinderen zijn kwetsbaar en kunnen erg veel last hebben van de warmte

Let op je huisdieren

Dat geldt eveneens voor huisdieren: zorg in alle gevallen voor volgende vers drinkwater. Let op heet asfalt bij honden, laat ze niet rennen naast de fiets en laat ze nooit-nooit-nooit achter in de auto.

Poezen zoeken vaak zelf een koel plekje om de dag door te dommelen. Maak het hok van konijntjes wat vaker schoon en zorg dat het in de schaduw staat. Dat geldt ook voor de kooi van vogels.

Op naar 17 augustus

Iedereen - ook mensen in goede gezondheid - moet tijdens tropische dagen extra opletten. Het RIVM raadt in het algemeen aan voldoende te drinken, tijdens de heetste uren van de dag niet te veel te bewegen en het huis en hoofd koel te houden met behulp van gordijnen, een ventilator of airconditioning.

Kortom, gezond verstand gebruiken, dan zou je volgende week woensdag 17 augustus, als het echt koeler wordt, zonder al te veel problemen moeten kunnen halen.

Lang leve de droge lucht!

Is er ook nog goed nieuws rond de hittegolf? Ja: de warmte is minder vochtig en broeierig dan de tropische temperaturen van een paar weken geleden.

De wind komt namelijk niet uit het zuiden, maar vanuit de Baltische staten, Polen en Duitsland, waar het net als hier weinig geregend heeft. Dat maakt de kans op een zweetsnor net even wat kleiner.

Het koelt 's nachts af ? !

Het is dus vrij droge lucht en dat zorgt voor een groter verschil tussen de minimum- en maximum temperatuur.

Droge lucht koelt ’s nachts gemakkelijker af, zodat er nauwelijks sprake zal zijn van plaknachten: als je goed slaapt, kun je de warmte beter aan. En die droge lucht maakt het ook overdag veel beter uit te houden dan tropische temperaturen met een hoge vochtigheidsgraad.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in