Eet alles, maar in kleinere hoeveelheden.
Bij een retrodieet denk je misschien aan het Grapefruit Dieet of het Sherry Dieet, maar het is simpeler en gezonder dan dat. Sinds de jaren zeventig zijn porties tot wel 138 procent groter, zowel in restaurants, fastfood ketens en in supermarkten, waar de XL koeken en gezinszakken chips hun intrede deden. Supersized voelt al snel als 'meer waar voor je geld'. Denk ook aan fenomenen als Bottomless Brunches en all-you-can-eat buffetten.
Je ogen eten mee
Natuurlijk bepaal je zelf hoeveel je ervan eet, maar in de meeste gevallen eet je toch wat sneller meer als er meer voorhanden is. Plus: een kant-en-klare lasagne of moussaka, is die voor een, twee, drie of vier personen? Het helpt niet dat grote borden en glazen als vazen hip zijn, onwillekeurig eet en drink je ook dan sneller meer. Fabrikanten zijn bovendien sluw in het verhullen van calorieën door alleen de calorische waarde per 100 g op de verpakking te zetten. Zit er 400 gram in een bakje, dan is het wel zaak het even maal vier te vermenigvuldigen om een inschatting te kunnen maken van het totaal aantal calorieën.
Meten is weten
Even terug naar af: een portie pasta zou 75 gram moeten zijn (te vergelijken met een tennisbal). Cornflakes? Dertig gram (gemiddeld schenken mensen 44 g in hun kom). Ga bij aardappelen uit van 175 gram, ongeveer het formaat van je computermuis. Een portie Pringles? Dertien stuks en alleen op zaterdagavond.
Toffees? Twee stuks, meer niet. Met 'een stukje kaas' wordt het formaat van een klein luciferdoosje bedoeld, een stukje vlees (90 g) ongeveer zo groot als een speelkaart. En de verhoudingen? De helft van je bord (diameter van 22 cm) is voor groente en/of sla, een-vierde voor proteïnen als vis, vlees of ei en een-vierde voor complexe koolhydraten (volkoren granen, zilvervliesrijst).
Terug in de tijd
Terug naar de porties van de jaren zeventig is dus een vrij simpele manier om wat minder calorieën binnen te krijgen. Wil je nog meer retro / gezonder, dan zweer je de soms bedenkelijke voedingswaarde van bewerkte kant-en-klaar maaltijden af en kook je zelf, bij voorkeur vers en zonder pakjes en zakjes. Handzame regel: als je een ingrediënt op het etiket slechts met moeite kunt uitspreken, laat je het beter in het schap staan.
Een beetje jeugdsentiment helpt: taart is alleen als er echt iets te vieren valt, chips en een borreltje alleen op zaterdagavond en een koekje bij de koffie is een traktatie, geen gewoonte. Klinkt het als over-geromantiseerd 'toen was geluk nog heel gewoon?' Eet twee weken op deze manier en je weegschaal zal je blij maken.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images