Hoe een middel tegen diabetes een eigen leven is gaan leiden.
Wie maar lang genoeg scrolt, bij de juiste dinertjes aanschuift of rondhangt op TikTok komt onvermijdelijk een keer de hashtag #MyOzempicJourney tegen. Ozempic is een diabetesmedicijn dat onder socialites erg populair aan het worden is als hulpmiddel om af te vallen.
Ozempic is de merknaam voor semaglutide, een insuline injectable van de Deense farmaceut Novo Nordisk, die het middel ontwikkelde voor diabetespatiënten. Toen het artsen opviel dat gebruikers afvielen, startte de farmaceut klinisch onderzoek bij mensen met overgewicht en obesitas en concludeerden dat ook die afvielen. Dat komt vermoedelijk omdat het middel de spijsvertering vertraagt zodat gebruikers zich langer voldaan voelen na het eten.
Zelf prikken
Menig Manhattanite die niets mankeert, maar maat 38 al obees vindt, gebruikt het middel nu ook, zodat het in Welgesteld Amerika behoorlijk mainstream aan het worden is om eens per week zelf een prik te zetten en daar per maand zo'n duizend dollar aan kwijt te zijn. Voor dat geld heb je vaak wel behoorlijk wat bijwerkingen: het middel kan leiden tot een opgeblazen buik, misselijkheid, constipatie en diarree. Optimisten melden dat je ook dáár al vanaf valt.
Leefstijl is ook belangrijk
Bij Novo Nordisk zijn ze niet blij met het oneigenlijk gebruik van hun medicijn en ook voedingsdeskundigen en artsen omschrijven het als een quick fix die niets te maken heeft met gezond eten, voldoende bewegen, genoeg slapen en stressmanagement.
Anderzijds is de werking van het middel wel veelbelovend, zeker voor mensen die te zwaar zijn en ook mét een gezonde leefstijl amper afvallen, omdat hun hormoonhuishouding zo verstoord is (vaak het gevolg van eindeloos diëten). internist Victor Gerdes van het Spaarne Gasthuis licht het hier toe.
Nog twee middelen
Naast semaglutide wordt er momenteel ook onderzoek gedaan naar verwante middelen als tirzepatide en liraglutide (in Nederland al in gebruik als Saxenda), altijd in combinatie met een leefstijlprogramma. Ironisch genoeg moet je 'dik genoeg' (BMI van 30+) zijn om ervoor in aanmerking te komen, terwijl ook een grote groep die daaronder zit ermee geholpen zou kunnen worden.
Hoop doet leven
Is het een quick fix? Nee, maar ben je te zwaar en val je ondanks inspanningen om gewicht te verliezen toch niet af, dan is er met deze nieuwe medicijnen, onder begeleiding van een arts, toch hoop om kilo's kwijt te raken. Hoe meer mensen met obesitas afvallen, hoe minder andere ziektes ze krijgen. Dat maakt meer onderzoek naar de prikken nuttig, al zal hier nooit een #MyOzempicJourney cultuur ontstaan.
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in