Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Er is nu een zesde smaak (en Nederlanders kennen 'm allang!)

Naast zoet, zuur, bitter en zout ken je vast ook umami al, maar die zesde smaak? Die ken je ook: heel populair in alleen Nederland en Scandinavië.

Drop salmiak

Onderzoekers van de ​University of Southern California zeggen een zesde smaak te hebben ontdekt, namelijk de smaak van ammoniumchloride. Mjum? Ja, best wel!

Bekend zijn de vier oersmaken zoet, zuur, zout en bitter. Sinds 1990 is daar  umami bijgekomen, ook bekend als de vijfde smaak. Het hartige daarin wordt bepaald door glutamaat en umami versterkt ook nog eens de andere vier. Sojasaus, ansjovis, olijven en gebakken uit zijn typische umami-smaakbrengers.

Zesde smaak

En nu zou ook de 'zesde smaak' ontdekt zijn. Voor Nederlanders is de smaak weinig nieuws: ammoniumchloride. Oftewel: salmiakzout. En wie heeft er nu nog nooit een dropje gegeten?

De smaak populair en alom bekend in ​Scandinavië en ​Nederland, de enige landen waar veel drop wordt gegeten. Het onderzoeksteam heeft aangetoond dat de tong reageert op ammoniumchloride en dat dit een receptor activeert die ook zure smaken detecteert.

Deze bevindingen kunnen verklaren waarom sommige mensen wel van drop houden en anderen niet. Het is echter nog niet zeker of ammoniumchloride als een officiële zesde smaak zal worden erkend.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images