Een 'kankerdodende pil' waaraan Amerikaanse wetenschappers al 20 jaar werken wordt nu ook op mensen getest. Uit onderzoek blijkt volgens de onderzoekers dat de pil vaste tumoren kan 'vernietigen', zonder dat gezonde cellen worden aangetast. In de Verenigde Staten wordt nu voorbereidend onderzoek gedaan om de pil op mensen te testen, meldt Sky News.
Sneeuwstorm
"Onze kankerdodende pil is als een sneeuwstorm die een belangrijk luchtvaartknooppunt sluit en alle in- en uitgaande vluchten stopzet van vliegtuigen die kankercellen vervoeren”, zegt professor Linda Malkas, die het nieuwe medicijn de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. De pil richt zich op een specifiek eiwit, PCNA.
Test op mensen begonnen
Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, heeft het onderzoek tot nu toe alleen aangetoond dat AOH1996 de tumorgroei in cel- en diermodellen kan onderdrukken. De eerste fase van een klinische proef bij mensen is nu aan de gang.
Grote doorbraak
De pil is effectief gebleken bij de behandeling van cellen afkomstig van borst-, prostaat-, hersen-, eierstok-, baarmoederhals-, huid- en longkanker. PCNA werd eerder bestempeld als "niet beïnvloedbaar met medicijnen".
Bemoedigend nieuws
En er is meer bemoedigend nieuws: kunstmatige intelligentie is beter in het screenen op borstkanker dan radiologen, blijkt uit een grootschalig Zweeds onderzoek. De technologie kan de hoge werkdruk van radiologen omlaag brengen.
De studie vormt het nieuwste bewijs dat kunstmatige intelligentie, AI, een goed hulpmiddel kan zijn. Ruim 80 duizend vrouwen deden mee. De software, gemaakt door het Nederlandse bedrijf ScreenPoint en getraind op honderdduizenden borstscans, signaleerde vaker borstkanker dan radiologen, zonder daarbij meer vals alarm te slaan. Hoe eerder artsen een tumor vinden, hoe beter de prognose.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images