Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Een bezoek aan de seksuoloog, wordt dat vergoed?

Het leven is te kort om het niet leuk te hebben tussen de lakens, maar een bezoek aan de seksuoloog, wordt dat vergoed?

Young female doctor listening to senior couple

Voor sommigen is plezierige seks helaas niet vanzelfsprekend. Verschillende obstakels, zowel lichamelijk als mentaal, kunnen ervoor zorgen dat het niet soepel verloopt tussen de lakens.

I.s.m. Independer

Denk aan erectieproblemen bij je partner of pijn tijdens de seks. In zulke gevallen kan een seksuoloog uitkomst bieden. Maar wordt dit eigenlijk vergoed? We vragen het aan Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer.

Ga het gesprek aan

Een niet-bevredigend seksleven kan een impact hebben op jullie relatie. Het is daarom belangrijk om het gesprek aan te gaan en open te zijn over je gevoelens. Het perfecte moment hiervoor bestaat eigenlijk niet. Wel is het aan te raden om dit op een rustig moment te doen wanneer jullie beiden ontspannen zijn. 

Vergoeding

Professionele hulp kan de oplossing bieden bij verschillende seksuele problemen. Bij een seksuoloog kun je terecht voor verschillende behandelingen zoals: relatietherapie, partnertherapie en advies over vruchtbaarheid en anticonceptie. Maar dit wordt niet vergoed vanuit je basisverzekering. Bas Knopperts van Independer legt uit: ''De kosten zijn voor eigen rekening, tenzij je een aanvullende verzekering hebt. Met een aanvullende verzekering kun je wel een aantal sessies bij een seksuoloog vergoed krijgen, maar daarvoor zijn er specifieke voorwaarden.’’

  • Een verwijzing van je huisarts
  • De seksuoloog moet geregistreerd staan bij het NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie) 
  • Er geldt een maximale vergoeding. Dit hangt af van je zorgverzekeraar. Check daarvoor even je polisvoorwaarden.

Intakegesprek 

Als jij en je partner besluiten om naar een seksuoloog te gaan, zal er eerst een intakegesprek plaatsvinden. Tijdens dit gesprek kan de specialist meestal een inschatting maken van het aantal sessies dat je nodig hebt. ''Als je deze informatie deelt met je verzekeraar, kunnen ze berekenen hoeveel je eigen bijdrage zal zijn'', aldus zorgexpert Bas van Independer. 

Benieuwd hoeveel je kunt besparen en wat er wordt vergoed door jouw zorgverzekering? Check het hier.

Health
  • Getty Images