Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit zijn alternatieve geneeswijzen die je vergoed kunt krijgen

Overweeg je een nieuwe zorgverzekering en maak je gebruik van alternatieve geneeswijzen, dan heeft het zin dit even te lezen.

Serbia

Niet iedereen weet het, maar er zijn tegenwoordig aardig wat zorgverzekeraars die alternatieve geneeswijzen vergoeden.

i.s.m. Independer

Als je er al langere tijd aan zit te denken om bijvoorbeeld acupunctuur te proberen, dan is het wellicht goed om te weten dat je dit vergoed kunt krijgen. Naast acupunctuur worden ook de andere onderstaande behandelingen gedekt.

Goed om vooraf te weten

Het is niet zo dat alternatieve geneeswijzen standaard vergoed worden. Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer, legt uit hoe je wel voor vergoeding in aanmerking kunt komen: “Deze behandelingen worden niet vergoed door je basisverzekering. Wel kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Daarnaast worden deze behandelingen niet bij alle zorgverzekeraars vergoed. Let hier dus op als je zorgverzekeraars gaat vergelijken.” 

Acupunctuur: misschien wel de bekendste van de alternatieve geneeswijzen

Haast iedereen heeft weleens van acupunctuur gehoord. Bij deze geneeswijze brengt een acupuncturist lange dunne naalden in je lijf in, meestal op plaatsen waar je last hebt van pijn. Het doel van acupunctuur is doorgaans om pijn tegen te gaan, maar het wordt ook gebruikt om de weerstand te vergroten, en om je geestelijk en lichamelijk fitter te maken. Ook wordt acupunctuur gebruikt om vruchtbaarheid te verbeteren. Overigens is het nooit wetenschappelijk bewezen dat acupunctuur echt werkt, maar het wordt inmiddels ook al door bijvoorbeeld fysiotherapeuten gebruikt. 

Neuraaltherapie: om de innerlijke balans te herstellen

Niet alleen bij acupunctuur, maar ook bij neuraaltherapie worden naalden gebruikt. Deze alternatieve geneeswijze is in Duitsland al vrij populair, maar hier nog niet zo bekend. Neuraaltherapie gaat ervan uit dat het lichaam als één geheel werkt. Infecties maar ook littekens kunnen de lichamelijke balans in de weg zitten. Daarom wordt er op ontstoken plekken en bij littekens via naalden een verdovingsmiddel ingebracht. Hierdoor moet de balans in je lijf zich weer herstellen. Sommige verzekeraars vergoeden neuraaltherapie. Vergelijkingssites zoals die van Independer kunnen je een overzicht geven van de verzekeraars die dit vergoeden.  

Hier kun je zien welke aanbieders alternatieve geneeswijzen vergoeden

APS-therapie: laat microstroom de pijn wegnemen

APS-therapie staat voor Actie Potentiaal Simulatie Therapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een apart apparaatje dat aan de hand van een microstroom signaal de natuurlijke stroom in je lichaam na probeert te bootsen. Het doel hiervan kan zijn om pijn verminderen en om ontstekingen tegen te gaan. APS-therapie is een relatief nieuwe geneeswijze en daarom wordt dit nog niet vaak vergoed. Op dit moment zijn ONVZ, VvAA en het Zilveren Kruis de enige aanbieders die APS-therapie vergoeden.

Reflexzonetherapie: pijn bestrijden vanuit je voeten

Een voetmassage om klachten elders in het lichaam tegen te gaan? Dit klinkt misschien als een raar idee, maar dit is wel hoe reflexzonetherapie werkt. Deze geneeswijze zegt dat de reflexzones in je voeten in nauw verband staan met de rest van je lichaam. Elk stuk van je voetzool correspondeert met een ander gedeelte van je lijf. Dus als de zool op de juiste plekken gemasseerd wordt, dan kan dit elders in je lijf pijnverlichtend werken. Wat je hier volgens Knopperts van Independer nog over moet weten: “Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet je therapeut aangesloten zijn bij een erkende beroepsvereniging voor reflexzonetherapie, zoals De Bond van Europese Reflexologen (BER) of De Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten (VNRT).”

Reiki: om de energie op gang te brengen

De Japanse geneeswijze Reiki zegt dat er energie door je hele lichaam stroomt, die met de juiste bewegingen op gang gebracht kan worden. Hierdoor kan zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid er op vooruit gaan. Om deze energie in beweging te brengen, maakt een therapeut hele langzame bewegingen, waarbij aanraking niet altijd nodig is. Zorgexpert Knopperts adviseert om ook bij Reiki vooraf goed op te letten wat wel en niet vergoed wordt: “Controleer als je verzekeraars vergelijkt waar deze behandelmethode wordt vergoed en wat de totale vergoeding per jaar is. Daarnaast is het belangrijk dat je naar een zorgverlener gaat die is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging.”

Health
  • Getty Images