Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Als er geen ontkomen aan is: wat kost een tandimplantaat?

Groot gebitsonderhoud in aantocht? Verwacht je bijvoorbeeld een tandimplantaat nodig te hebben, weeg dat dan mee in je zorgverzekering voor 2024.

lach gebit tanden zorgverzekering kosten

Zo lang mogelijk heb je het uitgesteld, maar nu moet je er toch aan geloven: een tandimplantaat.

i.s.m. Independer

Die nieuwe tand in je mond kan behoorlijk wat geld kosten. En het is niet alleen de prijs van het implantaat zelf, maar er komen ook nog allerlei andere kosten bij, zoals extra tandartsbezoeken, röntgenfoto's, kronen en nazorg. Met een beetje pech stuurt je tandarts je zo weg met een rekening van 1.500 euro!

Wellicht kan je zorgverzekering de financiële (kies)pijn wat verzachten. Aanvullende tandartsverzekeringen kunnen tandimplantaten namelijk gedeeltelijk vergoeden. Je hebt nog tot het einde van het jaar de tijd om van zorgverzekering te wisselen. Als je gaat vergelijken, dan kun je ook meteen kijken welke dekking verzekeraars bij aanvullende tandartsverzekeringen bieden. Om je te helpen met je keuze geeft Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer, aan waar je op moet letten.

Een basisverzekering is niet genoeg

“Normaal gesproken dekt de basisverzekering geen tandimplantaten voor volwassenen. Toch zijn er uitzonderingen,“ zo legt Bas van Independer uit. Je kunt wel een vergoeding krijgen voor een tandimplantaat in de volgende gevallen:

  • Als je ernstige groei- of ontwikkelingsproblemen hebt gehad en daardoor tanden bent kwijtgeraakt.
  • Kinderen tot 18 jaar kunnen een vergoeding krijgen als ze tanden zijn kwijtgeraakt door een ongeval.
  • Jongvolwassenen tot 23 jaar kunnen ook vergoedingen krijgen als ze voor hun 18e tanden hebben verloren.

Heb jij om een andere dan de bovengenoemde redenen een tandimplantaat nodig? Dan zou je een aanvullende tandartsverzekering af kunnen sluiten. Maar denk nou niet dat die meteen alles vergoeden; deze verzekeringen dekken meestal slechts een deel van de kosten. Dit is vaak een percentage van het totale bedrag, of een maximum bedrag dat vergoed wordt. Elke verzekeraar hanteert verschillende regels, dus het is verstandig om goed te vergelijken wat je precies vergoed krijgt.

Bas van Independer geeft aan dat het ook slim is om alles van tevoren met je tandarts of kaakchirurg goed door te praten: “Het is verstandig om vooraf goed te overleggen met je tandarts of kaakchirurg over de kosten van het hele proces van tandimplantaten. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en voorkomen dat je voor onverwachte kosten komt te staan.”

Je kunt nog tot en met 31 december van zorgverzekeraar wisselen. Om snel en gemakkelijk te zien welke verzekering het beste bij jou past, kun je online diverse vergelijkingswebsites gebruiken, zoals die van Independer bijvoorbeeld. En vergeet dan dus niet om ook de aanvullende tandartsverzekeringen mee te nemen in je vergelijking. Dan sta je als die tandartsrekening op de mat valt tenminste niet met je mond vol tanden.

Health
  • Getty Images