• Health

18 tips om de hitte iets draaglijker te maken

18 tips om de hitte iets draaglijker te maken

No 16, niet lachen, is een kruik pakken!

Het wordt knetterheet, daar is niets aan te doen. Maar er zijn wel manieren om de komende dagen net iets comfortabeler door te komen. Modecoördinator Anita tipte al kleding die helpt om koeler te blijven, de tips hieronder zijn verzameld onder mensen die in Arabië, Australië en andere gebieden waar het erg warm kan worden wonen.

 1. Wapper jezelf geen koelte toe, daar krijg je het alleen maar warmer van. Blijf stilzitten, bij voorkeur voor een ventilator.
 2. Op de grond is het 't koelst: ga dus voor de bank zitten in plaats van erop.
 3. Warme lucht stijgt op, boven is het altijd warmer dan beneden. Bij plaknachten kan het zomaar een paar graden schelen om beneden te gaan slapen.
 4. Eet geen pittige of kruidige gerechten, laat alcohol staan – daar breekt het zweet je alleen maar extra van uit.
 5. Drink water en thee op kamertemperatuur. Koude drankjes zijn lekker, maar om ze op lichaamstemperatuur te krijgen, zet je lijf de thermostaat even wat hoger en daar krijg je het warm van.
 6. Kijk na het plassen in de wc. Is je urine aan de donkere kant, dan drink je te weinig.
 7. Liever verdeeld over een uur af en toe een slokje water dan in één keer een enorm glas. Niet alleen moet je lichaam aan de slag om zo'n plons te verwerken (krijg je het warm van…), daarnaast plas je zo vrij snel van alles uit aan zouten en mineralen die je lijf best kan gebruiken.  
 8. Staat je werk het toe, omarm dan de Spaanse dagindeling: heel vroeg op, op het heetst van de dag een flinke lunch en een siësta, daarna weer aan het werk en wat later nog een lichte maaltijd, als het koeler is.
 9. Douche niet koud of warm, maar lauw. En wrijf jezelf niet droog, maar doe dat liever deppend.
 10. Haar in een knot of paardenstaart, een comfortabele beha (of laat 'm een dagje uit en ga tekeer met talkpoeder), losse katoenen kleding, geen hakken.
 11. Tegen de voorspelde temperaturen valt haast niet op te smeren, ook omdat je meer transpireert. Dit zijn dagen om altijd even een zonnehoed (geen pet, echt een hoed met een brede rand) op te zetten als je naar buiten gaat.
 12. Benevel je kleren met een plantenspuit en ga voor een ventilator zitten.
 13. Het is een klassieker en veel duurzamer dan een opzetbad vullen: lekker met je voeten in een teiltje koud water gaan zitten.
 14. Maak een laken nat en wring het uit tot het niet meer drupt. Ventilator erachter om de lucht eromheen af te laten koelen.
 15. Een koelelement uit de diepvries in een theedoek wikkelen is een heerlijk bedmaatje op plaknachten.
 16. Alternatief: een kruik of warmwaterzak met water vullen en in de diepvries leggen. Gebruik 'm als koelhouder in een sloop. Huisdieren die niet van coolingmatjes houden vinden dit vaak wel fijn om op of tegenaan te liggen.
 17. Reflecterende raamfolie is een snelle en relatief goedkope manier om de warmte buiten te houden; het kan tot wel tien graden schelen.
 18. Het coolingmatje waar je kat voor geen goud op wil is hemels in bed, om je benen op te leggen. Of schuif het in je sloop.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in