Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

10 leugentjes over lijnen die je afvalpoging saboteren

Afvallen is een van de minst vreugdevolle activiteiten in het menselijk bestaan. Geen wonder dat we briljant zijn in leugentjes verzinnen over lijnen.

vrouw overgewicht cupcake

Heb je overgewicht, dan is afvallen is een vreugdeloos proces voor je eigen bestwil. Geen wonder dat we véél beter zijn in redenen verzinnen om toch van alles weg te werken. Dit zijn de leugentjes die alle lijners zichzelf vermoedelijk wel eens hebben voorhouden.

1 'Als ik geen dessert neem, kan ik best een wijntje pakken'

Dit soort dingen uitruilen heeft weinig zin. Beide zitten vol suikers en wijn is een extra risicofactor als je wilt afvallen omdat alcohol je remmingen minder maakt, zodat je sneller toch aanvalt op de brie, chips of chocolade die naar je lonkt. Plus: alcohol verstoort je slaap en versterkt stress en die twee werken overgewicht in de hand.

2 'Ik heb gewoon zware botten'

Het is waar dat bouw, postuur en genen een rol spelen in je gewicht. Een voluptueus propje zal nooit een giraf worden. Maar het is dan weer niet zo dat je er totaal geen invloed op hebt: ongeacht je bouw en genen is het altijd verstandig je in een gezonde leefstijl te verdiepen.

3 'Calorieën tellen is het enige wat ertoe doet'

Ja en nee. Als je wilt afvallen, zul je minder calorieën moeten eten dan je verbrandt. Maar koolhydraten, vetten en proteïne verbranden allemaal weer anders. Van elke 100 calorieën aan proteïnen die je eet, absorbeer je er 70 omdat er 30 opgaan aan het omzetten in energie. Vetten opnemen kost je lichaam dan weer geen enkele moeite: 100 calorieën aan vet is ook 100 calorieën die worden geabsorbeerd. Wil je afvallen, dan is het zaak om voldoende proteïnen te eten (die houden ook de honger langer weg) en niet al te kwistig met vet om te gaan.

4 'Ik heb nu toch die bonbon al gepakt, dan kan ik er net zo goed nog eentje nemen'

Het is de grootste dieetvalstrik ooit: de 'Alles is verpest, nu heeft het toch geen zin meer' gedachte na te hebben gesnackt. Vrijwel elke lijner krijgt te maken met terugvallen, razende honger en lekkere trek. Er eens aan toegeven is menselijk. Maar er is geen enkele reden om je daarna niet te herpakken en bijvoorbeeld een eindje te gaan lopen in plaats van die zak chips leeg eten. Afleiding doet wonderen om de ban te verbreken (net als tandenpoetsen!)  

5 'Snacken op gezonde repen kan geen kwaad'

Hoeveel granen, proteïnen en gezondheidsclaims je ook toelachen vanaf de verpakking, dit soort tussendoortjes zijn in feite gewoon koekjes. Eet liever een appel, een stuk komkommer met een beetje pindakaas of een handje rauwe wortels met een eetlepel hummus.

6 'Ik heb gesport, dus kan ik eten wat ik wil'

IJzeren waarheid in dieetland: wat je eet telt altijd meer dan hoeveel je beweegt ofwel: 'You can't outrun your diet'. Het is waar dat na een intensieve workout de verbranding van je lichaam nog even in een hogere stand doorgaat, maar het wil niet zeggen dat je pasta met kaassaus en ijs voor toe kunt eten zonder dat terug te zien. Zie ook 2: uiteindelijk komt het aan op minder calorieën eten dan je verbrandt. En vrijwel iedereen overschat wat hij of zij heeft verbrandt tijdens het sporten...

7 'De enige manier om af te vallen is koolhydraten schrappen'

Koolhydraten zijn belangrijk vanwege de vezels, ze zijn goed voor je stemming en ze horen bij een gezond en gevarieerd dieet. Maar dan niet in de vorm van snoep en snacks. Eet je koolhydraten in combinatie met kleine hoeveelheden gezond vetten, bijvoorbeeld rauwkost met avocado of wortel met amandelpasta. Deze remmen de opname van glucose in je bloed en geven je langer een vol gevoel dan een zak chips of marshmallows.

8 'Er valt niet op te lijnen tegen mijn hormonen'

De overgang en afvallen zijn een hopeloze combinatie. Je metabolisme neemt af, de kilo's komen er vanzelf bij. Het enige wat je kunt doen is gezond eten, voldoende bewegen en zorgen dat je aan je nachtrust komt. Minder snelle koolhydraten eten helpt in dit geval wel (ook tegen de opvliegers) en soms kan ook hormoontherapie helpen in de zin dat je je beter voelt, en daardoor makkelijker gezondere keuzes maakt.  

9 'Ik ga het helemaal anders aanpakken!'

Of het nu een dieethype is of dat je de lat veel te hoog legt, alles wat afwijkt van het eetpatroon dat je overduidelijk prettig vindt, is gedoemd om te mislukken. Neem niet radicaal afstand van die comfortzone, maar tweak die in een gezondere richting. 'Nooit meer pasta' is minder goed vol te houden dan 'Ik doe eens half pasta half courgetti'. Verandering in kleine stappen heeft het meeste kans op succes.

Denk niet groot ('Ik ga gezonder leven') maar maak concrete afspraken met jezelf: deze week drink ik geen alcohol / eet ik geen chocolade / drink ik anderhalve liter water per dag / ga ik elke dag een half uur wandelen. En het voornemen om in een maand 10 kilo af te vallen is nobel, maar onhaalbaar: een halve kilo per week eraf is al heel netjes, een kilo het hoogst haalbare als je rustig en blijvend wil afvallen en het wil volhouden. Easy does it.  

10 'Het is maar één hapje'

Proeven bij het koken, een kliekje wegwerken ('Zonde om het weg te gooien'), het kapje van het brood even in het broodrooster en dan opsmikkelen met een beetje boter, het laatste koekje in de rol ('Zo zielig om die alleen over te laten'), het laatste restje wijn ('Om dat nu nog te bewaren?') – het tikt allemaal aan. Als je dagelijks 120 calorieën meer eet dan je verbrandt, ben je in een jaar zo 2 tot 4 kilo aan alleen al vet zwaarder. In het algemeen heb je met drie volwaardige maaltijden per dag meer overzicht wat je binnen krijgt, dan met tussendoor snacken, grazen en snaaien.   

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images