Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Amalia in gala.

Normaal gesproken vindt het jaarlijkse diner met de Raad van State geruisloos plaats. Als er überhaupt al wat foto’s van het feestelijke moment verschijnen, dan zijn dat alleen wat kiekjes van de aankomst. Ik was dus blij verrast toen er gisteravond foto’s in de beeldbanken verschenen van prinses Amalia aan tafel. Haar eerste echte gala in Nederland is een feit!

De prinses had voor de gelegenheid haar blonde lokken laten opsteken. Zo zagen we haar nog niet eerder, maar zeg nou zelf: dit vraagt toch om herhaling? Prachtig hoe de voorste lokken haar gezicht omlijsten. De lichtblauwe paillettenjurk komt uit de rekken van Mac Duggal.

Déjà-vu

Koningin Máxima was natuurlijk ook aanwezig bij het diner, maar van haar verscheen er alleen een vaag kiekje van haar achterzijde.

Gelukkig was dat genoeg om haar outfit te herkennen. Daar zijn de blouse en rok van Prinsjesdag 2016 weer. De ontwerper? Claes Iversen.

Favoriet

Aan het hof doen ze zuinig aan qua colourblocking, maar Máxima durfde er deze week toch vol voor te gaan.

Tijdens een werkbezoek aan Haarlem droeg ze een rok van Michael Kors in de kleuren rood, wit en zwart. Nu al een van mijn favoriete looks van 2022!

Rouw om de Queen

In het Verenigd Koninkrijk zagen we vanwege het overlijden van koningin Elizabeth heel veel zwart. Ook doken er veel parels op, want die staan - zeker daar - symbool voor puurheid en de traan.

Een betere keuze kun je dus niet maken in een periode van rouw. De pareloorbellen van de prinses van Wales zijn van haar schoonmoeder, prinses Diana, geweest. 

Hertogin Meghan werd gezien met de oorbellen...

...die ze in 2018 cadeau kreeg van de Queen.

Lady Louise, de dochter van prins Edward, mocht een hoedje lenen van de nieuwe Prinses van Wales.

Als blijk van medeleven droegen ze aan het Zweedse en Spaanse hof ook veel zwart. Hier in beeld: koningin Letizia.

Royal Wedding

In België was er zaterdag juist sprake van feest. Prinses Maria Laura, de oudste dochter van prinses Astrid, trad in het huwelijk met William Isvy.

Haar trouwjapon met diepe V-hals werd ontworpen door Vivienne Westwood en doet door de gedrapeerde stof denken aan Griekse godinnenjurken uit het verleden.

De lange sluier komt uit het familiearchief...

...en werd ook gedragen door koningin Paola, koningin Mathilde, prinses Astrid en prinses Claire.

Tijdens de bruiloft hoefde de wind zich niet te vervelend. Heel wat hoeden gingen er (bijna) vandoor.

Geslaagde make-over

En last but not least nog wat aandacht voor prinses Mary, die tijdens het regeringsjubileum van haar schoonmoeder een getransformeerde jurk droeg.

Oorspronkelijk ging het ontwerp van Jesper Hovring door het leven als een champagnekleurige japon met hoge hals en korte mouw, maar na een bezoek aan zijn atelier is het nu een offshoulder-japon met een overlaag van zwart kant.

Foto's (c) Getty Images, Brunopress, ANP

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Reacties (0)

More content below the advertising

Josine Droogendijk, de vrouw achter ModekoninginMaxima.nl schrijft over de stijlvolle fashion en de slimme modetrucs van Máxima.

Archief

2022
2021
More content below the advertising