Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles (later dit jaar), toont hij een paar heel bijzondere privéportretten in een tentoonstelling op Buckingham Palace.

De prins heeft een deel van zijn eigen kunstcollectie ter beschikking gesteld voor de expositie Prince & Patron, en daar zitten ook een paar heel persoonlijke schilderijen en tekeningen tussen.

Op een van de portretten is Charles oma, the queen mother te zien. Niet alleen had Charles een bijzondere band met zijn oma, zij was ook notoir moeilijk om op een portret te krijgen. Ze poseerde het liefst alleen samen met haar honden (corgi’s natuurlijk), en liet die dan extra groot afbeelden zodat zij wat minder het middelpunt van de belangstelling was.

Ook te zien in Buckingham Palace: een tweeluik met portretten van Charles zoons William en Harry uit 2009 die normaal bij Charles thuis in Highgrove hangen. En een schets van zijn eigen vader, prins Philip, die in geschilderde vorm in de National Portrait Gallery hangt.

Prince & Patron is tijdens de zomeropening van Buckingham Palace (van 21 juli t/m 30 september) te bezoeken.

Beeld: Royal Collection Trust

Meestal zien we ze alleen samen op stijve doopfoto's, maar voor de 70e verjaardag van prins Charles heeft de Britse royal family een modern jasje aangetrokken.

De prins poseerde samen met zijn vrouw Camilla, zijn zoons, schoondochters en drie kleinkinderen (eigenlijk vier zelfs) voor deze losse kiekjes. Wat een prachtige familie! En er werd zelfs een 'blooperfoto' vrijgegeven. Heerlijk.

En zo was het eigenlijk bedoeld

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Dol op documentaires? Vanavond begint op TV5MONDE de eerste van vijf documentaires over sterke vrouwen uit de geschiedenis. Allemaal koninginnen met kracht en moed. Bianca van Castilië staat vanavond centraal.

Bianca van Castilië was niet alleen maar een bijzonder gelovige regentes, hoewel het eeuwige leven van haar gekroonde zoon Lodewijk IX, een obsessie voor haar was. Deze vrouw met een uitzonderlijke persoonlijkheid domineert de 13e eeuw door haar karakter en moed. Boeiend!

De komende weken volgen nog meer koninklijke documentaires over onder andere Maria de' Medici (koningin van Frankrijk), Nefertiti (koningin van Egypte), Marie Thèrese van Frankrijk (dochter van Marie-Antoinette) en Mary Stuart (koningin van Schotland).

Hier alvast een voorproefje van vanavond (nog met Engelse ondertiteling, maar vanavond is dat gewoon Nederlands)

Secrets d'Histoire is iedere dinsdag te zien bij TV5MONDE om 18.40 uur (Nederlands ondertiteld). Je kunt TV5MONDE zien bij de volgende providers via kanaal: Ziggo 71,  Caiway 41, Delta 500, T-Mobile 421.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in