De zomer zit er op, en dat betekent dit jaar voor de royal families van Denemarken en Groot-Brittannië dat zij hun jonkies zien uitvliegen… zo de schoolbanken in.

In Denemarken brak gisteren (dinsdag) het moment aan voor liefst drie prinsjes en prinsesjes om naar de basisschool te gaan. Prinses Athena (5) van prins Joachim en prinses Marie meldde zich aan de hand van papa bij haar nieuwe privéschool Sct. Joseph Sisters, waar ook haar oudere broer op zit.

 

H.H. Prinsesse Athena har i dag haft første skoledag på Sct. Joseph Søstrenes Skole i Ordrup. 📸 H.K.H. Prinsesse Marie ©

Een bericht gedeeld door DET DANSKE KONGEHUS (@detdanskekongehus) op

Josephine en Vincent (6), de tweeling van kroonprins Frederik en zijn Mary werden gespot op het schoolplein van de openbare school Tranegård, waar oudere broer Christian en zus Isabella ook naartoe gaan. De normaal gesproken onafscheidelijke tweeling is ingedeeld in twee verschillende klassen, volgens Frederik ‘omdat ze ook andere vriendjes moeten maken’. Zo te zien had Vincent er die ochtend nog een traantje om gelaten, de arme ziel.


 

 

D.K.H. Prins Vincent og Prinsesse Josephine på deres første skoledag. 📸 H.K.H. Kronprinsessen ©

Een bericht gedeeld door DET DANSKE KONGEHUS (@detdanskekongehus) op

Blijft alleen prins George (4) van William en Kate nog over. Zijn eerste schooljaar begint pas op 7 september. Dan moet hij zich melden bij Thomas’s Battersea, in zuidwest Londen.

George op zijn eerste schooldag op de kleuterschool (begin 2016) en op zijn officiële portret (deze zomer).


In Nederland is sprake van een andere schoolstart: prinses Alexia gaat met ingang van dit schooljaar voor het eerst naar de middelbare school. Zij meldt zich op de brugklas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haaf, waar prinses Amalia ook naar school gaat.

Zelden zagen we Prinses Charlène van Monaco zo ontspannen. Na de overwinning van Daniel Ricciardo op het stratencircuit van Monaco (Formule 1) feliciteerde de prinses hem met een grote fles champagne.

Of ze ook een slokje wilde? Ja hoor! Zonder pardon zette ze de fles Cabbon champagne aan haar mond.

De coureur, Prins Albert, Andrea Casiraghi en Pierre Casiraghi zien de humor er ook wel van in. Santé!

Beeld: ANP.

Koningin Máxima straalde tijdens het gala voor de vijftigste verjaardag van Kroonprins Frederik van Denemarken in een jurk van één van haar favoriete ontwerpers: Jan Taminiau.

Bijzonder was dat de jurk tot eerder deze week werd vertoond op de expositie van Taminiau's werk op Utrecht Centraal. Toen de jurk uit de collectie werd verwijderd, wist iedereen wel hoe laat het was en inderdaad: Máxima droeg 'm met verve tijdens het gala-diner.

Máxima droeg de jurk ook al tijdens een feestelijk diner voor de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander vorig jaar.

Japanse zaal

Taminiau liet zich voor de jurk inspireren door het behang in de Japanse Zaal van Paleis Huis ten Bosch. De bamboe en kersenbloesem die daarop te zien zijn, brachten de ontwerper op het idee voor de stengels en dwarrelende bloemen op de japon.

Máxima zat zaterdagavond tijdens het galadiner vlakbij de jarige Frederik. Ook de Deense koningin Margrethe, de Noorse kroonprins Haakon, koningin Mathilde van België en de Zweedse koning Carl Gustaf zitten aan tafel met Frederik.

Koning Willem-Alexander zat bij Frederiks echtgenote kroonprinses Mary, de Zweedse koningin Silvia en groothertog Henri van Luxemburg, waar hij deze week op Staatsbezoek was.

Het was een feestelijke dag in Denemarken.

Beeld: Hollandse Hoogte/ANP. Bron: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in