Heb jij na het drinken van één of twee glazen rode wijn de volgende dag hoofdpijn en kijk je wat glazig uit je ogen? Dan heb je wellicht niet zomaar een kater.

Er bestaan namelijk verschillende soorten katers, zo weet bedrockmagazine.nl. Een 'gewone' kater kenmerkt zich door de welbekende hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, een droge mond, moeheid en pijnlijke spieren. Deze kater kun je krijgen na het drinken van gin tonics, bier en andere (sterke) dranken.

Article continues after the ad

Een kater na het drinken van wijn kan echter een stuk erger zijn. De oorzaak? Of je wel of niet gevoelig bent voor een bepaalde stof die in rode wijn zit. 

Migraine

Wist je dat de hoofdpijn die je na het drinken van wijn krijgt, helemaal geen kater is? Het is namelijk migraine die wordt getriggerd door dat stofje.

Lang werd gedacht dat sulfiet de boosdoener is en zorgt voor hoofdpijn na rode wijn. Sulfiet is een chemisch stofje dat wordt gebruikt als conserveringsmiddel in wijn. Maar hoewel dit stofje de kater wel kan verergeren, zorgt dit niet direct voor hoofdpijn.

Lees ook: Met deze 5 tips ga jij fris het carnaval door

Tannines zijn de boosdoener

Wat is dan wel de veroorzaker? Waarschijnlijk zijn dat de zogeheten ‘tannines,’ ook wel looizuur genoemd, zo meldt online magazine SELF. Tannines zijn moleculen die zitten in de schil, pitjes of steeltjes van druiven. Ook zitten ze in de houten vaten waarin wijn wordt bewaard.

Tannines beïnvloeden de kleur, smaak en structuur van wijn en hebben een drogende werking. Op die manier zorgen ze ook voor de wat bittere smaak.

Moleculen in rode wijn

De moleculen hebben daarnaast invloed op het serotonine-gehalte in je lichaam, serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Ook hebben de moleculen invloed op het samentrekken en uitzetten van de bloedvaten. Allemaal factoren die van invloed zijn op het ontstaan van hoofdpijn. 

In rode wijn zitten meer van deze moleculen dan in witte wijn. Want tijdens het maakproces van witte wijn worden deze moleculen verwijderd.

De ene persoon is gevoeliger voor de werking van tannines dan de andere.

Koffie kan migraine voorkomen

Betekent dit dan alleen maar slecht nieuws voor liefhebbers van rode wijn die gevoelig zijn voor tannines? Nee, gelukkig niet. Want ten eerste verschilt de hoeveelheid tannines in verschillende soorten rode wijn behoorlijk. Hoe lichter de wijn, hoe minder tannines hij bevat.

Bovendien helpt het als je, eerder op de dag voordat je wijn drinkt, koffie hebt genuttigd. Koffie heeft namelijk als effect dat deze bloedvaten vernauwd en kan zo de migraine helpen voorkomen. 

Bronnen: bedrockmagazine.nl, self.com, margriet.nl
Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in