Als je een burn-out hebt, is het extra belangrijk om gezond te eten. Met voeding kun je namelijk een heleboel doen om je lijf te ontlasten, tekorten op te heffen en je energieker te voelen. Dit zijn 5 voedingstip bij een burn-out:

1. Ga voor glutenvrije granen

Net als zeezout en boter kunnen glutenvrije granen helpen om de belasting op je bijnieren te verlichten. Dit is vooral belangrijk als je gevoelig bent voor gluten. In dat geval moeten je bijnieren namelijk extra hard werken als jij een boterham of koekje eet.

Veel mensen hebben een gevoeligheid voor gluten, zonder dat ze het weten. Bij een burn-out kan het daarom een goed idee zijn om een tijdje alleen glutenvrije granen te eten. Denk bijvoorbeeld aan haver, quinoa, gierst en boekweit.

Let bij haver wel op dat het in een omgeving is verpakt waar geen andere granen zijn verwerkt. Kijk ook uit met producten die glutenvrij zijn gemáákt. Deze kun je beter laten staan, want ze zijn sterk bewerkt en bevatten vaak allerlei ongezonde stoffen.

2. Zo ondersteun je je bijnieren

Tijdens een burn-out zijn je bijnieren vaak overbelast. Om deze organen te ondersteunen, helpt het om vaker roomboter en ghee te gebruiken. Ghee is boter waar het eiwit uit is gehaald, zodat er alleen vet overblijft. Dit is een belangrijke bouwsteen voor je bijnieren.

Zeezout helpt om je bijnieren te ontlasten. Dit zout bevat namelijk allerlei mineralen, die je lichaam ondersteunen bij de ontgifting. Daardoor kunnen je bijnieren hun werk beter doen. Vervang tafelzout dus door zeezout als je burn-out bent. Je bijnieren zullen er dankbaar voor zijn.

3. Zorg iedere maaltijd voor voldoende eiwitten

Als je bij iedere maaltijd zorgt voor voldoende eiwitten, helpt dat om je beter te voelen. Eiwitten vormen namelijk de bouwstenen voor het geluksstofje serotonine. Ook ondersteunen eiwitten de aanmaak van dopamine. Daardoor kun je je beter concentreren.

Eiwitten helpen daarnaast om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Een evenwichtige suikerspiegel is belangrijk bij een burn-out, want daardoor voel je je energieker. Je vindt gezonde eiwitten in de volgende producten:

  • vlees
  • vis
  • zeevruchten
  • eieren
  • noten
  • zuivel
  • peulvruchten

Je lijf kan per eetmoment maar een bepaalde hoeveelheid eiwitten opnemen, daarom eet je eiwitrijke voedingsmiddelen het beste verspreid over de dag.

Kies als ontbijt bijvoorbeeld een schaaltje Griekse yoghurt of een gekookt eitje. Bij de lunch kun je eiwitten toevoegen door een handje noten over je salade te strooien.

Tijdens je avondmaaltijd voeg je gezonde eiwitten toe met een stukje vers vlees, verse vis of zeevruchten. Ben je vegetarisch of veganistisch, dan kun je van bonen, linzen of andere peulvruchten de lekkerste burgers of soepen maken.

Wist je trouwens dat hennepzaad, pinda’s en pijnboompitten meer eiwitten bevatten dan vlees?

4. Eet meer groenten

Groenten bevatten veel vezels, die je lichaam schoon houden en de opname van koolhydraten vertragen. Dat helpt om je suikerspiegel stabiel te houden en je daardoor energieker te voelen tijdens een burn-out.

Groenten zijn bovendien rijk aan vitamines en mineralen. Dat is fijn, want juist hieraan kun je tijdens een burn-out een tekort hebben. Probeer dus bij iedere maaltijden groenten te eten en zorg er tijdens de avondmaaltijd voor dat tenminste de helft van je bord uit groenten bestaat.

Om ’s ochtends al groenten binnen te krijgen, kun je kiezen voor een groente-omelet of groene smoothie als ontbijt. Bij je lunch kun je bijvoorbeeld een salade of soep eten, zoals deze kippensoep barstensvol groenten.

Laat ook tussendoortjes kunnen uit groenten bestaan. Denk bijvoorbeeld aan cherrytomaatjes, snoepkomkommer of worteltjes.

5. Vul je voorraad vitamine B en magnesium aan

Tijdens een burn-out heb je vaak een tekort aan B-vitamines. Om dit tekort op te heffen, zet je het beste biologische lever op het menu. Lever zit namelijk barstensvol vitamine B. Lekker is bijvoorbeeld gegrilde lever of gebakken levertjes.

Zorg tijdens een burn-out ook voor wat extra magnesium, want daar heeft je lijf nu behoefte aan. Je vindt dit mineraal vooral in cacao, pompoenpitten en paranoten. Verwen jezelf dus wat vaker met donkere chocola en verrijk je salade met pompoenpitten en paranoten.

Ook zonnebloempitten, sesamzaad en chiazaad zijn rijk aan magnesium. Strooi deze zaden en pitten daarom rijkelijk over je yoghurt of salade. Zonnebloempitten zitten trouwens ook vol B-vitamines, dus deze krijg je gelijk binnen als je deze gezonde pitten eet.

Wat eet jij om te herstellen van een burn-out? Deel het hieronder in de reacties!

Bron: Floraa.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

In januari maken we de balans op, ook op relatiegebied. Psychotherapeut Esther Perel heeft verrassende inzichten over een verfrissende apk voor de liefde. Begin bijvoorbeeld aan een tweede huwelijk met je partner. ‘Pas wanneer je opnieuw verbonden bent met jezelf, kun je weer kijken naar de ander.’ 

Haar podcasts zijn een enorm succes. Perel bood koppels een gratis relatietherapie-sessie aan als ze de opnames daarvan mocht gebruiken. Deze podcasts, waarin je je als vlieg op de muur waant van de sessie waarbij alleen de herkenbare kenmerken van de koppels zijn gecensureerd, geven enorm veel inzicht in je eigen relatie. Het leverde haar zelfs een uitnodiging op voor Zomergasten.

Dit zijn de 5 tips van Esther Perel voor meer verbinding in je relatie

1. Wees betrokken

Luister actief en laat je geliefde weten dat je hem of haar gehoord en begrepen hebt.

  • Ik hoor wat je zegt en ik begrijp dat je je daarom verdrietig voelt.
  • Ik zie wat het met je doet. Dat maakt mij ook blij.

2. Wees de partner die je zelf wenst

Je hebt zelf de verantwoordelijkheid je ‘dode zelf’ weer tot leven te wekken. Verlang niet van je partner dat hij of zij dat voor je doet. Bovendien is het essentieel dat je zelf het gevoel hebt dat je het waard bent om weer te vlammen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Perel believes we learn who we are through our relationships, and our relationships determine the quality of our lives. That’s what drives her interest, what makes her keep listening so we can understand others and help them understand themselves. And through Where Should We Begin?, she invites others to listen, too—to hear about the mistakes her guests have made, the hurt they have inflicted on others, the pain they have experienced and ultimately don’t know how to process.” . Excerpt from a new article on @esquire. Read the full piece by clicking the link in my profile bio. Listen to Seasons 1 and 2 of #WhereShouldWeBegin on Apple Podcasts or estherperel.com/podcast. Season 3 is now available on Audible. . 📷: Kathryn Wirsing/Esquire.com @katwirsing

Een bericht gedeeld door Esther Perel (@estherperelofficial) op

3. Toon je verantwoordelijkheid

Het is makkelijk om je te focussen op wat een ander verkeerd doet of wat je mist aan je partner. Denk eens: wat kun jíj veranderen om jullie leven samen leuker te maken? Neem je partner mee die brug op. Dan komt hij vanzelf jouw kant op.

4. Toch een affaire?

Wees eerlijk, maar niet te. Natuurlijk wil je zo veel mogelijk weten om het volledige verhaal te kennen: hoe heb je haar ontmoet, waar sprak je af en hoe vaak, hoe lang heeft het geduurd? De ander moet eerlijk zijn, maar moet je alles vertellen?

Per se de kleur van iemands ondergoed willen weten zorgt eerder voor een obsessie dan voor verbinding. Praat over wat er is gebeurd, over de pijn die dat geeft, maar kijk ook naar de toekomst. Wie zijn wij en wat willen we?

5. Wacht niet te lang met seks

Vaak volgt na ontrouw een periode van intense en hevige vrijpartijen, gevolgd door afstand en afwijzing. Laat dat niet eindeloos duren. Seks, intimiteit en verbinding zijn onderdeel van de relatie. Probeer ze opnieuw een plaats te geven.

In Nouveau deze maand een uitgebreid artikel over de filosofie van Esther Perel.

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Krachttrainen doet iets met je. Fysiek én mentaal. En je kunt er ook na je vijftigste makkelijk nog mee beginnen. Hier 7 redenen waarom krachttraining juist nu zo goed voor je is.

1. Krachttraining zorgt voor spieropbouw en toename van spiermassa

Van belang als je ouder wordt, want veroudering gaat juist gepaard met verlies van spiermassa. In combinatie met goede voeding zorgt krachttraining op hogere leeftijd voor spierbehoud.

2. Toename botdichtheid en botsterkte

Een toename van spierkracht en spiermassa als gevolg van krachttrainen zorgt ook voor een toename van botdichtheid en botsterkte. Daardoor is krachttrainen een goed wapen tegen botontkalking. 

3. Meer calorieën verbranden in rust

Meer spiermassa zorgt ervoor dat je lichaam meer energie (calorieën) in rust gaat verbranden. Dat betekent dat je ruststofwisseling hoger wordt. Krachttrainen geeft je metabolisme een flinke boost en dat helpt weer als afvallen je doel is.

4. Door krachttraining verlaagt je bloeddruk

Krachttrainen verbetert de conditie van je hart en bloedvaten en verlaagt je bloeddruk. Daarmee verklein je de kans op hart- en vaatziekten

5. Je krijgt een betere houding door training met gewichten

Met name het trainen van je rug-, buik- en schouderspieren zorgt voor een betere houding: je gaat beter staan en meer rechtop zitten.

6. Je wordt sterker op alle vlakken

Door consistent te gaan krachttrainen, voel je je fitter, energieker én word je mentaal en fysiek sterker. De veranderingen die je bij jezelf opmerkt, geven je zelfvertrouwen en body confidence.

7. Je slaapt beter

Kies jouw favoriete krachttraining:

Powerliften

Powerliften bestaat uit drie onderdelen: deadliften, backsquatten en benchpressen. Het doel is om zo veel mogelijk gewicht in één keer te kunnen verplaatsen.

CrossFit

Combineert gewichtheffen, atletiek, gymnastiek en cardio, waarbij verschillende oefeningen en variaties in een hoge intensiteit worden uitgevoerd.

Gewichtheffen

Krachtsport waarbij het erom gaat zo veel mogelijk gewicht boven het hoofd te heffen.

Krachttraining

Training met extra weerstand van lichaamsgewicht of losse gewichten om je maximale kracht te vergroten.

Video: Waarom zou een 80-jarige nog aan krachttraining moeten doen

Professor Luc van Loon, bewegingswetenschapper aan de Universiteit van Maastricht, onderzoekt het belang van voeding en beweging bij het ouder worden.

Weten waarom het op elke leeftijd verstandig is aan krachttraining te doen? Bekijk hier zijn filmpje ‘Eeuwige Jeugd / Waarom zou een 80-jarige nog aan krachttraining moeten doen’

In de Nouveau van deze maand lees je nog véél meer over krachttraining en je vind er een uitgebreid interview met Ina Koolhaas Revers. Zij begon op haar 63e met krachttraining en werd in 2018 wereldkampioen Powerliften in de categorie 70+.

Haar missie: '50+vrouwen aan het sporten krijgen!'

Nu in de winkel:

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in