Als je een burn-out hebt, is het extra belangrijk om gezond te eten. Met voeding kun je namelijk een heleboel doen om je lijf te ontlasten, tekorten op te heffen en je energieker te voelen. Dit zijn 5 voedingstip bij een burn-out:

1. Ga voor glutenvrije granen

Net als zeezout en boter kunnen glutenvrije granen helpen om de belasting op je bijnieren te verlichten. Dit is vooral belangrijk als je gevoelig bent voor gluten. In dat geval moeten je bijnieren namelijk extra hard werken als jij een boterham of koekje eet.

Article continues after the ad

Veel mensen hebben een gevoeligheid voor gluten, zonder dat ze het weten. Bij een burn-out kan het daarom een goed idee zijn om een tijdje alleen glutenvrije granen te eten. Denk bijvoorbeeld aan haver, quinoa, gierst en boekweit.

Let bij haver wel op dat het in een omgeving is verpakt waar geen andere granen zijn verwerkt. Kijk ook uit met producten die glutenvrij zijn gemáákt. Deze kun je beter laten staan, want ze zijn sterk bewerkt en bevatten vaak allerlei ongezonde stoffen.

2. Zo ondersteun je je bijnieren

Tijdens een burn-out zijn je bijnieren vaak overbelast. Om deze organen te ondersteunen, helpt het om vaker roomboter en ghee te gebruiken. Ghee is boter waar het eiwit uit is gehaald, zodat er alleen vet overblijft. Dit is een belangrijke bouwsteen voor je bijnieren.

Zeezout helpt om je bijnieren te ontlasten. Dit zout bevat namelijk allerlei mineralen, die je lichaam ondersteunen bij de ontgifting. Daardoor kunnen je bijnieren hun werk beter doen. Vervang tafelzout dus door zeezout als je burn-out bent. Je bijnieren zullen er dankbaar voor zijn.

3. Zorg iedere maaltijd voor voldoende eiwitten

Als je bij iedere maaltijd zorgt voor voldoende eiwitten, helpt dat om je beter te voelen. Eiwitten vormen namelijk de bouwstenen voor het geluksstofje serotonine. Ook ondersteunen eiwitten de aanmaak van dopamine. Daardoor kun je je beter concentreren.

Eiwitten helpen daarnaast om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Een evenwichtige suikerspiegel is belangrijk bij een burn-out, want daardoor voel je je energieker. Je vindt gezonde eiwitten in de volgende producten:

  • vlees
  • vis
  • zeevruchten
  • eieren
  • noten
  • zuivel
  • peulvruchten

Je lijf kan per eetmoment maar een bepaalde hoeveelheid eiwitten opnemen, daarom eet je eiwitrijke voedingsmiddelen het beste verspreid over de dag.

Kies als ontbijt bijvoorbeeld een schaaltje Griekse yoghurt of een gekookt eitje. Bij de lunch kun je eiwitten toevoegen door een handje noten over je salade te strooien.

Tijdens je avondmaaltijd voeg je gezonde eiwitten toe met een stukje vers vlees, verse vis of zeevruchten. Ben je vegetarisch of veganistisch, dan kun je van bonen, linzen of andere peulvruchten de lekkerste burgers of soepen maken.

Wist je trouwens dat hennepzaad, pinda’s en pijnboompitten meer eiwitten bevatten dan vlees?

4. Eet meer groenten

Groenten bevatten veel vezels, die je lichaam schoon houden en de opname van koolhydraten vertragen. Dat helpt om je suikerspiegel stabiel te houden en je daardoor energieker te voelen tijdens een burn-out.

Groenten zijn bovendien rijk aan vitamines en mineralen. Dat is fijn, want juist hieraan kun je tijdens een burn-out een tekort hebben. Probeer dus bij iedere maaltijden groenten te eten en zorg er tijdens de avondmaaltijd voor dat tenminste de helft van je bord uit groenten bestaat.

Om ’s ochtends al groenten binnen te krijgen, kun je kiezen voor een groente-omelet of groene smoothie als ontbijt. Bij je lunch kun je bijvoorbeeld een salade of soep eten, zoals deze kippensoep barstensvol groenten.

Laat ook tussendoortjes kunnen uit groenten bestaan. Denk bijvoorbeeld aan cherrytomaatjes, snoepkomkommer of worteltjes.

5. Vul je voorraad vitamine B en magnesium aan

Tijdens een burn-out heb je vaak een tekort aan B-vitamines. Om dit tekort op te heffen, zet je het beste biologische lever op het menu. Lever zit namelijk barstensvol vitamine B. Lekker is bijvoorbeeld gegrilde lever of gebakken levertjes.

Zorg tijdens een burn-out ook voor wat extra magnesium, want daar heeft je lijf nu behoefte aan. Je vindt dit mineraal vooral in cacao, pompoenpitten en paranoten. Verwen jezelf dus wat vaker met donkere chocola en verrijk je salade met pompoenpitten en paranoten.

Ook zonnebloempitten, sesamzaad en chiazaad zijn rijk aan magnesium. Strooi deze zaden en pitten daarom rijkelijk over je yoghurt of salade. Zonnebloempitten zitten trouwens ook vol B-vitamines, dus deze krijg je gelijk binnen als je deze gezonde pitten eet.

Wat eet jij om te herstellen van een burn-out? Deel het hieronder in de reacties!

Bron: Floraa.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in