Mooie verhalen: First Ladies en hun First Dresses.

Tuurlijk, het gaan om Joe Biden, die aanstaande woensdag de eed aflegt als de 46ste president van de Verenigde Staten. Maar intussen kijkt elke zelfrespecterende fashionista met gevoel voor diplomatie ook even naar de nieuwe First Lady. Want wat die uitstraalt met haar outfit, zegt veel over de toon van de komende vier jaar, kijk maar.

Article continues after the ad

JACQUELINE KENNEDY

FLOTUS van 1961 tot 1963

Toen JFK werd ingezworen als de 35ste president van de VS droeg Jacqueline een beige coat dress van Oleg Cassini met een hoed van Halston en lange handschoenen.

Beige? IJsblauw, toch? Nee, de outfit was vrij kleurloos en werd door Life Magazine ingekleurd. Die cover werd zo bekend dat iedereen zich de look herinnert als blauw, maar Jackie droeg toch echt beige.

Maar wel Modern Beige: het was nieuw en fris, de A-lijn en de afstaande kraag zagen er chic en Frans uit, de grote zakken en knopen gaven het Hollywood glamour. "Als een beeldschoon bloemblad in een tuttig bouquet van bont," volgens Thurston Clarke in Ask Not, een boek over de inauguratie van 1961. En Jackie hield zich aan haar onuitgesproken boodschap van elegantie: ze renoveerde het Witte Huis met liefde en gaf het ongekende stijl.

CLAUDIA 'Lady Bird' JOHNSON

FLOTUS van 1963 tot 1969

Lady Bird Johnson reed als Second Lady met haar man achter de Kennedy's toen JFK in Dallas werd vermoord. Twee uur na zijn dood werd Lyndon Johnson in Air Force One ingezworen, geflankeerd door zijn vrouw en Jackie, nog met het bloed van haar man op haar kleren.

Later volgde nog een officieel moment: Lady Bird droeg de zwarte strik bij wijze van rouwband. Het was moeilijk als First Lady uit de schaduw van Jackie te komen, maar het lukte toch. Waar Jackie het Witte Huis opknapte, deed Lady Bird dat met de functie van First Lady: ze stelde een professionele staf samen, voerde als eerste vrouw in haar eentje campagne voor haar man en was de eerste FLOTUS met een duidelijke eigen agenda. Daarmee is ze de baanbreker voor de moderne First Ladies van de afgelopen jaren. 

PATRICIA NIXON

FLOTUS van 1969 tot 1974

Onder haar fuchsia jas droeg Pat een satijnen jurk in mimosageel, geborduurd met goud en zilver. Met al die kleur droeg ze uit dat ze gezien wilde worden en dat maakte ze in de jaren daarna waar. Ms. Nixon werd de First Lady die het meeste reisde en bekend kwam te staan om haar steun voor vrijwilligerswerk en goodwill-projecten, waarbij ze ook zelf de handen uit de mouwen stak. 

ELIZABETH FORD

FLOTUS van 1974 tot 1977

De inauguratie van Gerald Ford was een beetje anders dan normaal: het presidentschap van Nixon was gesneuveld op het Watergate Schandaal, zodat Gerald als vice-president promotie maakte. De ceremonie was sober en met haar stralend oranje jersey deux-piece gaf uitgesproken Betty Ford daarbij meteen haar visitekaartje af als kleurrijkste First Lady ooit, die openlijk haar strijd tegen borstkanker en alcoholisme deelde. Ze liet conservatief Amerika bovendien ontzet naar het parelsnoer tasten met de mededeling dat Gerald en zij gewoon één bed deelden, wat destijds als ongepast werd beschouwd.

ROSALYNN CARTER

FLOTUS van 1977 tot 1981

Rosalyn Carter droeg een teal jurk en jas van Dominic Rompollo voor de inauguratie van Jimmy. De eenvoudige blauwe jas straalde uit dat het haar menens was en dat was het ook: Rosalyn was de belangrijkste adviseur van haar man en schoof aan bij kabinetsvergaderingen.

NANCY REAGAN

FLOTUS van 1981 tot 1989

Als voormalig actrice had Nancy Reagan net wat meer ervaring met designer wear, styling en impact maken door middel van kleding dan andere First Ladies. Om te beginnen begreep ze wat kleur voor een fotomoment kan doen. Voor de eerste inauguratie van Ronald droeg ze haar lievelingskleur rood, in een jurk en jas van Adolfo. Als kleine tengere vrouw was het een prima keuze om niet over het hoofd te worden gezien en een statement dat ze veel meer was dan de vrouw-van.

Voor de tweede inauguratie droeg ze om dezelfde redenen diep blauw, met veel goud – het waren tenslotte de jaren tachtig.

BARBARA BUSH

FLOTUS van 1989 tot 1993

Barbara Bush zette de felle kleurentrend voort bij de inauguratie van George. Als First Lady zette ze laaggeletterdheid stevig op de kaart. Daarnaast sprak ze ondanks de conservatieve achterban ferm over het recht op abortus, rechten voor LGBT'ers, burgerrechten en hulp voor AIDS-patiënten. Hoe bescheiden ze ook overkwam, in werkelijkheid was ze een powerhouse van een matriarch, zowel binnen de familie Bush als daarbuiten. 

HILLARY CLINTON

FLOTUS van 1993 tot 2001

Voor Bills eerste inauguratie droeg Hillary een kittig pakje met een blauwe hoed. 

Na in haar eerste vier jaar als First Lady nogal wat kritiek te hebben gekregen omdat ze zo ambitieus en strijdlustig was, gaf Hillary bij de tweede ronde de suikerzoete boodschap af dat ze ook een záchte kant had. 

LAURA BUSH

FLOTUS van 2001 tot 2009

Voor de eerste inauguratie van George W. droeg Laura Bush - als eerbetoon aan haar schoonmoeder en collega-First Lady Barbara - een blauwe mantel. Voor de tweede besefte ze dat ze in de rol ook een beetje glamour moest tonen: toen werd het winterwit van Oscar de la Renta. Laura is een van de populairste First Ladies, met dank aan haar zuidelijke charmes in combinatie met een ijzeren wil. Ook dát onderstreept haar tweede look.  

MICHELLE OBAMA

FLOTUS van 2009 tot 2016

Voor Baracks eerste inhuldiging droeg Michelle een groengele Isabel Toledo waarin ze het vreselijk koud moet hebben gehad. De jurk was voor haar doen heel glamoureus, het was dan ook een feestelijk moment.

Maar Obama's eigen, wat meer edgy stijl, schemerde meer door in de lekkere warme donkerblauw geruite Thom Browne look met een J. Crew riem met bling van de tweede inauguratie in 2013, waarbij ze wijselijk een paar lekkere warme laarzen droeg.

MELANIA TRUMP

FLOTUS van 2016 tot 2021

Toen Melania in 2016 in een poederblauwe Ralph Lauren opdook, zag iedereen dat als een ode aan Jackie Kennedy. Maar aangezien die beige droeg, was dit dus een eerbetoon aan een outfit die nooit heeft bestaan. Hoe dan ook: Ralph Lauren was als een van de bekendste Amerikaanse designers een verstandige keus en ze zag er mooi, zij het een beetje ijzig uit. En in de vier jaar die volgden werd het nooit lekker warm tussen afwezige Mel en de mensen…

JILL BIDEN  

FLOTUS vanaf 20 januari 2021

Welke ontwerper Jill Biden in het zonnetje zal zetten, is nog geheim, maar het zal beslist een Amerikaans label zijn en ze heeft het niet makkelijk qua keuze. Het mag niet te flashy of the glam zijn nu Amerika zulke moeilijke tijden beleeft. Maar tegelijk mag het ook weer niet te somber ogen, want de boodschap van haar man is er een van optimisme.

Groen, Black Lives Matter of toch gewoon Oscar de la Renta?

Het kan een ecolabel worden om nadruk te leggen op de groene ambities van haar man, maar het kan ook een Afro-Amerikaanse ontwerper worden, om de Black Lives Matter beweging een hart onder de riem te steken. Maar heel eerlijk? Oscar de la Renta heeft de beste kansen - ze koos het label al voor het moment dat Joe won en De La Renta kan wel wat met donker en ingetogen, versierd met bloeiende bloemen voor een beetje hoop. Je leest er op Inauguration Day alles over, op Nouveau!

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, The National Museum of American History, Ronald Reagan Library, Bill Clinton Library

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in