Het zelfstandig Kamerlid wil haar naam zuiveren.

Beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, uit de fractie gezet, geroyeerd als lid (ondanks het feit dat de rechter eerder alle bezwaren tegen haar van tafel veegde) - Nilüfer Gündogan, voorheen lid van Volt, nu een eenmansfractie, was de afgelopen weken veel in het nieuws, maar wie ís zij nu eigenlijk? 

Nilüfer staat bekend als bevlogen, maar ook fel. 'Achteraf denk ik weleens: jeetje, Nil, dat kon misschien wel iets minder bot of lomp," zegt ze in Trouw. Tegelijkertijd vind ik het ook niet zo gek dat ik weleens boos word als in de Kamer bepaalde resultaten niet worden behaald. Ik heb geen tijd om iedereen voortdurend een aai over de bol te geven."

Article continues after the ad

Ze groeide op in een gezin met een gewelddadige vader die haar ooit probeerde te doden. Ze hebben geen contact meer. Haar moeder woont al jaren bij haar in huis. Gündogan is weduwe, haar man overleed in 2017 aan darmkanker en liet haar achter met hun zoontje van zes maanden.

Over hoe ze toen overeind bleef en ook post-Volt strijdbaar is zegt ze: "Ik ben een fighter, een warrior. Geen slachtoffer. Ik zal in ieder geval doorgaan met vechten tot mijn naam is gezuiverd. Dat ben ik aan mijn kind verplicht. Hoe kan ik mijn zoon leren om voor zijn rechten op te komen als ik zelf het goede voorbeeld niet geef?”

Foto's (c) Getty Images, Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in