'Ik ben niet alleen maar dat gekke wijf.'

'Bij twijfel hard zingen', zo gaan de memoires van operazangeres, musicalster en allround ontwapenende tv-personality Francis van Broekhuizen heten. Ze tekende deze week het contract bij de uitgever. En voor wie het wil weten: ze haalt de 112 decibel. 

Eervol: een nu en toen portret van Ard Gelink

En het belooft een interessant boek te worden, want ze groeide op met een broertje met een neurologische stoornis waar haar ouders veel zorgen om hadden, zodat ze die maar niet lastig viel met haar eigen problemen.

Article continues after the ad

En die waren er, want ze werd gepest en ze worstelde met haar geaardheid. "Ik had een bepaald toekomstbeeld, ik spiegelde me aan ons gezin: vader, moeder, drie kinderen," zegt ze in het Algemeen Dagblad. "Aan dat klassieke beeld wilde ik toch voldoen. En welk kind praat graag met z’n ouders over seksualiteit? Sowieso dacht ik nooit zoveel aan seks, dat stopte ik weg. Seks was niets voor mij, dat was niet voor mij weggelegd, daar was ik te lelijk voor."

Van Broekhuizen is een laatbloeier: ze was 29 toen ze uit de kast kwam en had al een enorme staat van dienst als dramatische sopraan, voor ze bij het grote publiek doorbrak door De Slimste Mens, Maestro en All Together Now. Al zegt ze ook: "Ik ben meer dat dat gekke wijf."

Tijdens de lockdown ontpopte ze zich als geestig en luidruchtig online fenomeen die gewoon doorging met wat ze het liefste doet. En ze was vervolgens de enige die verrast was dat ze voor de rol van Moeder Overste in The Sound of Music musical geen auditie hoefde te doen. Genoeg stof om over te schrijven, dus.

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in